Podijeli objavu

Ugostiteljima se omogućava kava za van, s tim da naknade koje vrijede za veljaču vrijede cijeli mjesec. Također se otvaraju teretane i fitnes centri uz poštovanje epidemilških mjera, vrata će odškrinuti i kladionice, automat klubovi i casina uz ograničenja za konzumaciju pića. Uz ove mjere premijer Andrej Plenković, premijer RH, rekao je u uvodnoj riječi današnje sjednice Vlade da će omogućiti i djeci nastavu u školama stranih jezika i radionicama da najmlađi mogu uz redovite aktivnosti fizički ići u izvankulikularne aktivnosti, piše Tportal.hr.

Naveo je da je prisutan je trend pada zaraženih i preminulih od koronavirusa, ali i da smo i dalje u zimskim mjesecima, te da je najavljen je iznimno hladan val, a otkriven je i britanski soj zbog čega je nužan oprez.

Nastavit će se pratiti epidemiološku situaciju, rekao je Plenković, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka.

Što se tiče cjepiva kazao je da se stvar ubrzava i da kraja ožujka očekujemo 600 tisuća doza cjepiva. Dodao je da je razgovarao s umirovljeničkim udrugama i poručio svim urovljenicima da su sva stri cjepiva AstraZenece, Pfizera i Moderna štite od smrtnih ishoda.

‘Nema nikakve prepreke da stariji od 65 godina ne bi trebali primiti cjepivo AstreZenece’, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na procjene Europske komisije koja je danas objavila svoje projekcije, za koje je rekao da su važne u kontekstu ovih mjera.

Podsjetio je da je procjena rasta BDP-a na nivou cijele Europske unije za prošlu godinu povećana je s minus 7,4 na minus 6,3 posto, a za Hrvatsku je poboljšana za 0,7 postotnih bodova i to s minus 9,6 na minus 8,9 postotnih bodova.

Poboljšanje za Hrvatsku je po Plenkovićevim riječima prije svega rezultat iz trećeg lanjskog tromjesečja, odnosno turističke sezone tijekom koje je u Hrvatsku došlo znatno više stranih turista nego u druge, konkurentske zemlje.

Što se tiče procjene EK-a za ovu godinu, Plenković je istaknuo da je Hrvatska s procijenjenim rastom BDP-a od 5,3 posto izdan prosjeka cijelog EU-a za koji komisija prognozira rast od 3,7 posto te da je to najbolja prognoza iza Francuske i Španjolske.

Te prognoze su, kako je rekao “ohrabrujuća poruka” jer je pad BDP-a u 2020. godini manji od očekivanog, a prognoza za 2021. je među tri zemlje s najvećim projiciranim rastom.

Pored toga, napomenuo je, EK za 2022. Hrvatskoj predviđa rast BDP-a od 4,6 posto, a za cijeli EU 3,9 posto.

“Smatramo da su ove procjene na tragu onih koje su imali Vlada i Ministarstvo financija i na određeni način su očekivane, ali istodobno i ohrabrujuće s obzirom na godinu koja je pred nama”, rekao je Plenković.
Podijeli objavu