Podijeli objavu

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je program cijepljenja koji je naslijedio od svog prethodnika Donalda Trumpa, rekavši da je u “mnogo gorem stanju” nego je očekivao, a Amerikance je pozvao da budu strpljivi istaknuvši da je vlada kupila još 200 milijuna doza cjepiva. “Još neko vrijeme neće biti sve riješeno, ali ćemo riješiti”, rekao je Biden u izjavi koju je dao u Nacionalnom institutu za zdravstvo u Bethesdi (Maryland).

Dok potražnja za cjepivom daleko premašuje zalihe, Amerikanci imaju velikih problema u naručivanju za cijepljenje, zbog čega je Biden suočen s gorućim problemom, manje od mjesec dana nakon što je preuzeo dužnost od Trumpa, javlja Hina.

Biden je rekao da Trump nije naručio dovoljno cjepiva i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed cijepljenja.

Dodao je da je program cijepljenja koji je naslijedio “u mnogo gorem stanju” nego što je očekivao i da je njegov tim bio naveden na pogrešne zaključke o zalihama cjepiva.

“I dok su znanstvenici svoje napravili i otkrili cjepivo u rekordnom vremenu, moj prethodnik – bit ću jako otvoren – nije napravio što je trebalo kako bi se pripremilo masovno cijepljenje stotina milijuna ljudi”, rekao je Biden.

Naveo je da je američka vlada potpisala ugovore za 100 milijuna doza Modernina i za još 100 milijuna doza Pfizerova cjepiva.

Upozorio je da bi broj umrlih od koronavirusa sljedećeg mjeseca mogao dosegnuti 500 tisuća te je pozvao Amerikance da nose maske kako bi spriječili širenje zaraze, donosi Tportal.hr.

“Sada smo nabavili dovoljno cjepiva da cijepimo sve Amerikance”, rekao je Biden. Napomenuo je da su Sjedinjene Države, koje imaju oko 330 milijuna stanovnika, na putu da do kraja srpnja nabave 300 milijuna doza.

 

Podijeli objavu