Podijeli objavu

BROJ slučajeva zaraženih koronavirusom u istočnoj Europi prešao je 10 milijuna, prema podacima Reutersa, dok zemlje diljem regije pokušavaju ubrzati nabavu cjepiva od više dobavljača kako bi ubrzale programe procjepljivanja, ističe Hina.

Zemlje u istočnoj Europi prijavile su više od 10 milijuna zaraženih i 214.691 smrtni slučaj otkad je pandemija počela.

Međutim, broj dnevnih slučajeva u regiji pao je za oko 31 posto u posljednjih 30 dana, u usporedbi s 30 dana prije toga, pokazuje Reutersova analiza.

Rusija ima najviše slučajeva u regiji te je postala prva europska zemlja koja je u ponedjeljak prešla brojku od 4 milijuna zaraženih. Zemlja je također prijavila najviše smrti u istočnoj Europi, gotovo 80.000.

U Europi je dosad umrlo više od 750.000 ljudi

U pandemiji, koja je samo u Europi usmrtila više od 750 tisuća ljudi, kašnjenje pošiljke cjepiva koje su proizveli AstraZeneca i Pfizer ugrozilo je plan Europske unije da do ljeta cijepi 70 posto odraslih osoba.

Kako bi doskočile manjku zaliha cjepiva, mnoge zemlje u istočnoj Europi dale su se u potragu za drugim proizvođačima cjepiva, prije svega iz Rusije i Kine.

Mađarska će ubrzo početi cijepiti osobe koje pate od kroničnih bolesti ruskim Sputnjikom V, time postavši prva država u Europskoj uniji koja će cijepiti svoje građane njime, dok je češki premijer Andrej Babiš u srijedu rekao da će pričekati da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri rusko cjepivo.

Ukrajina, koja je zabilježila više od 1.2 milijuna slučajeva zaraze i 24.058 smrtnih slučajeva, već se složila da će kupiti određeni broj doza cjepiva iz Kine te očekuje da će dobiti barem 8 milijuna doza u sklopu globalnog programa COVAX, namijenjenog siromašnijim zemljama. Ukrajina je službeno zabranila ruska cjepiva, navodi Index.hr.

Podijeli objavu