Podijeli objavu

Kampanja cijepljenja u SAD-u, najpogođenijoj zemlji pandemijom koronavirusa, u petak se ubrzava nakon što je otvorena mogućnost da se Amerikanci cijepe u tisućama ljekarni širom zemlje, ističe Hina.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je vlada kupila još 200 milijuna doza cjepiva što bi trebalo omogućiti SAD-u da ima dovoljno doza do kraja srpnja za cijepljenje velike većine populacije.

“Još neko vrijeme neće biti sve riješeno, ali ćemo riješiti”, rekao je Biden u izjavi koju je dao u Nacionalnom institutu za zdravstvo u Bethesdi (Maryland) u četvrtak.

Tih 200 milijuna dodatnih doza – 100 milijuna od Moderne i 100 milijuna od Pfizera – nastavak je na već naručenih 200 milijuna.

U četvrtak je počela distribucija doza cjepiva u oko 6.500 ljekarni širom zemlje u kojima se Amerikanci imaju naviku cijepiti protiv gripe.

Prve doze dobit će u petak. Ukupno će oko 40.000 ljekarni sudjelovati u programu.

Vlada je također ubrzala proizvodnju cjepiva, otvorila mjesta za dodatnu imunizaciju i pokrenula kampanju da se cijepe i siromašniji pripadnici zajednice.

Nakon kaotičnog početka, SAD sada imaju 44,8 milijuna doza koje su već iskoristili, a najmanje je 33,8 ljudi dobilo jednu ili dvije doze, što znači oko 10 posto populacije.

Biden je u četvrtak također istaknuo da bivši predsjednik Donald Trump nije naručio dovoljno cjepiva i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed cijepljenja.

Dodao je da je program cijepljenja koji je naslijedio “u mnogo gorem stanju” nego što je očekivao i da je njegov tim bio naveden na pogrešne zaključke o zalihama cjepiva.

“I dok su znanstvenici svoje napravili i otkrili cjepivo u rekordnom vremenu, moj prethodnik – bit ću jako otvoren – nije napravio što je trebalo kako bi se pripremilo masovno cijepljenje stotina milijuna ljudi”, rekao je Biden.

“Sada smo nabavili dovoljno cjepiva da cijepimo sve Amerikance”, rekao je Biden.

Upozorio je da bi broj umrlih od koronavirusa sljedećeg mjeseca mogao dosegnuti 500 tisuća te je pozvao Amerikance da nose maske kako bi spriječili širenje zaraze.

SAD su zemlja najpogođenija koronavirusom, i u smislu broja zaraženih i broja umrlih – od početka pandemije inficirano je 27,3 milijuna ljudi, a umrlo  475.000.

Ali od 8. siječnja kada je bio vrhunac po broju zaraženih u jednom danu, broj hospitaliziranih i umrlih je u stalnom padu, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu