Podijeli objavu

Mađarska je u petak postala prva zemlja Europske unije koja koristi rusko cjepivo Sputnik V protiv koronavirusa, rekla je glavna medicinska dužnosnica zemlje. “Danas počinjemo cijepiti s cjepivom Sputnik V, cijepljenje se odvija na mjestima koje su odredile vlasti”, izjavila je Cecillia Muller na dnevnoj konferenciji za novinare.

Mađarska je već bila prva zemlja članica EU koja je odobrila Sputnik V prošlog mjeseca i naručila dva milijuna doza koje trebaju biti isporučene u tri mjeseca, što je dovoljno za cijepljenje milijun ljudi. Budimpešta je često u sukobu s Europskom komisijom, posebice u vezi prava na azil, a nekoliko puta je kritizirala briselski proces odobrenja i kupovine cjepiva, za koji premijer Viktor Orban drži da je prespor, javlja Hina.

Naručili i kinesko cjepivo

Prošlog mjeseca je mađarska vlada prva među 27 članica odobrila cjepivo Sinopharm proizvedeno u Kini i navela da je naručila pet milijuna doza. “Ako Mađarska počne koristiti kinesko cjepivo Sinopharm u bliskoj budućnosti, više od 2,5 milijuna ljudi će moći biti cijepljeno do Uskrsa”, izjavio je Orban u petak na radiju. “Svaki dan koji provedemo čekajući Bruxelles, gubimo stotine života Mađara”, dodao je.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu