Podijeli objavu

Na današnji dan prije 110 godina, skupina splitskih studenata u Pragu došla je na ideju da u svom rodnom gradu osnuje nogometni klub. Ostatak je, kako se kaže, povijest, a povijest Hajduka iz Splita prepuna je uspona i padova, ali je nadasve slavna i traje već 110 godina.

Vjekoslav Ivanišević, Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella i Ivan Šakić imena su koja će vječno biti uklesana u kamen povijesti kao osnivači Hajduka. Ime Hajduku je dao profesor Josip Barač, dok je prvi predsjednik kluba bio dr. Kruno Kolombatović.

Hajduk će prvu utakmicu odigrati četiri mjeseca kasnije protiv kluba Talijana Calcia i slavit će s čak 9:0. Tu kreće bogata i slavna povijest koja je iznjedrila čak 18 naslova prvaka u pet država: prvi 1927. u Kraljevini Jugoslaviji, posljednji 2005. u Hrvatskoj.

Uz 18 naslova, Hajduk osvaja i pet Kupova, posljednji 2013. protiv Lokomotive, dok u vitrinama ima i šest superkupova Hrvatske. U Kupu prvaka ili današnjoj Ligi prvaka je Hajduk tri puta igrao četvrtfinale te je bio među osam najboljih klubova Europe, u sezonama 1975/76 kad je ispao od PSV-a, 1979/80 kad je ispao od HSV-a i 1994/95 kad ga je izbacila sjajna generacija Ajaxa koja će se popeti na krov Europe, piše Sportnet.rtl.hr.

U Kupu pobjednika kupova je igrao polufinale 1973. kad je ispao od Leedsa te u četvrtfinalu 1978. kad je bečka Austrija bila bolja nakon raspucavanja s bijele točke. I u Kupu UEFA je Hajduk igrao polufinale i četvrtfinale.

Iako je periodu duge suše, Hajduk u novom razdoblju, ovaj put narodne vlasi i upravljanja iza sebe i dalje ima vjernu vojsku navijača i pratitelja i to ga u posljednjem desetljeću čini daleko najgledanijim klubom u Hrvatskoj usprkos slabim rezultatima.

Atmosfera koju Torcida čini na Poljudu poznata je nadaleko, a mi uz sretan rođendan Majstoru s mora možemo samo poželjeti da se vrati gdje je nekad bio, da se Splićani vrate na tribine poljudske ljepotice i da im Hajduk pruži povod za feštu!

Podijeli objavu