Podijeli objavu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1005 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je 15 ljudi od covida-19, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva, a vlada je zbog stabilnijeg epidemiološkog stanja proglasila “narančastu” fazu i uvela nova pravila, ističe Hina.

Provedeno je ukupno 23.097 testiranja, velikom većinom brzih antigenskih, pri čemu je postotak pozitivnih nalaza takvom metodom bio 1,4 posto, a PCR testiranjem 16,6 posto.

Novozaraženih je 50 manje nego dan ranije, ali i nešto više od stanja od prije tjedan dana, kad su bile potvrđene 983 zaraze.

U bolnicama je trenutno 739 oboljelih od covida-19, od čega 149 na intenzivnim odjelima, a cijepljeno je ukupno 69.912 ljudi.

Broj umrlih od posljedica covida-19 sa zadnjim je smrtnim slučajevima povećan na 3705, prema podacima ministarstva zdravstva.

No, zbog stabilnijeg epidemiološkog stanja vlada je proglasila “narančastu” fazu.

Od subote na snazi je pravilo po kojemu će osobe koje dolaze iz država EU i Schengena lakše ulaziti u Sloveniju jer uz predočenje potvrde da su cijepljeni ili bolest preboljeli neće trebati novo testiranje niti će im se određivati obvezna karantena.

Cijepljeni trebaju biti s dvije doze, a imunima se nakon proboljele bolesti smatraju šest mjeseci.

Potvrde da su imune i ne trebaju dodatni test moraju biti izdane u zemljama EU-a ili Schengena ili pak od organizacija i pojedinaca koji su za to akreditirani i čije dokumente priznaju slovenska zdravstvena tijela.

Od ponedjeljka pak ponovo u razrede ulaze osnovci i maturanti srednjih škola, a radit će i sve trgovine do 400 kvadratnih metara površine, uz testiranje zaposlenih i  pridržavanje osnovnih protuepidemijskih mjera.

Isto tako, od ponedjeljka se ukida dosadašnja zabrana prelaska općinskih i regionalnih granica, te dopušta okupljane deset osoba, umjesto dosadašnjih šest, no i dalje ostaje na snazi policijski sat, to jest zabrana izlaska iz kuće ili stana od 21 navečer do 6 ujutro, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu