Podijeli objavu

Deseci tisuća prosvjednika na ulicama su u nedjelju u glavnim mjanmarskim gradovima nakon noći pune straha, deveti dan prosvjeda protiv vojnog puča, i dok građani formiraju ophodnje, vojska ukida zakone koji štite slobode, javlja Hina.

Studenti su prosvjedovali središtem Yangona, najvećega grada, odjeveni u bijelo i noseći natpise u kojima zahtijevaju oslobađanje bivše čelnice Aung San Suu Kyi, koja je u pritvoru otkad je mjanmarska vojska svrgnula njezinu vladu 1. veljače.

U sklopu najvećega uličnog prosvjeda u više od deset godina, autobusi su vozili sporo kroz grad i trubili u znak prosvjeda.

Konvoj motorista i automobila vozio je kroz glavni grad Naypytaw. U obalnom gradu Daweiju na jugoistoku zemlje, glazbeni sastav udarao je u bubnjeve dok je mnoštvo koračalo pod vrelim suncem.

U Waimawu, u državi Kachinu na dalekom sjeveru, na obalama rijeke Irrawaddy, okupljeno mnoštvo nosilo je zastave i pjevalo revolucionarne pjesme.

Mnogi prosvjednici širom zemlje nose fotografije Suu Kyi.

Njezin pritvor trebao bi završiti u ponedjeljak. Njezin odvjetnik Khin Maung Zaw nije bio dostupan za komentar o tome što se treba dogoditi.

Nakon vojnog puča u zemlji je pritvoreno više od 384 ljudi, rekla je udruga za pomoć političkim zatvorenicima, i to u valu uglavnom noćnih uhićenja.

“Premda je međunarodna zajednica osudila puč, Min Aung Hlaing koristi sva sredstva da potiče strah i nestabilnost”, napisao je na Twitteru, govoreći o vojnom zapovjedniku, aktivist Wai Hnin Pwint Thon iz britanske organizacije za zaštitu prava Burma Campaign UK, prenosi Jutarnji.hr.

Mnogi prosvjednici u Yangonu nose natpise kojima poručuju vlastima – “Prestanite otimati ljude po noći”.

Podijeli objavu