Podijeli objavu

Anketa koju je Reuters objavio u subotu poslijepodne navodi da 71% odraslih Amerikanki i Amerikanaca, uključujući i gotovo pola republikanaca, vjeruje da je bivši predsjednik Donald Trump djelomično odgovoran za napad rulje njegovih pobornika na Kongres 6. siječnja.

Senat je izglasao da Trump nije kriv i da nema opoziva. Naime, 57 senatora (dakle, 7 republikanaca) je glasalo da je Trump kriv, ali to nije bilo dovoljno jer je potrebna dvotrećinska većina, dakle 67. glasova.

I tako bio pravi vox populi jer Reutersova anketa navodi da samo oko pola ispitanika smatra da bi Trumpa trebalo osuditi.

Trump reagirao

Donald Trump objavio je izjavu kojom slavi glasanje u Senatu koje ga je oslobodilo optužbe za poticanje na pobunu. “Prvo želim zahvaliti timu predanih odvjetnika i drugima na njihovom neumornom radu u očuvanju pravde i obrani istine”, rekao je bivši predsjednik.

“Najdublje zahvaljujem i svim američkim senatorima i članovima Kongresa koji su se ponosno zalagali za Ustav koji svi poštujemo i za sveta pravna načela u srcu naše zemlje. Naš povijesni, domoljubni i lijepi pokret Učinimo Ameriku opet velikom (Make America Great Again) tek je započeo. U mjesecima koji slijede imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se što ćemo nastaviti naše nevjerojatno zajedničko putovanje kako bismo postigli američku veličanstvenost za sve naše ljude. Nikad nije bilo ničeg sličnog ”, objavio je Trump.

Demokrati i republikanci američkog Senata dogovorili su se u subotu da se ipak neće dovoditi svjedoci na suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trumpa s vodećim republikancem McCarthyjem za vrijeme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

Dogovor je uslijedio nakon kaotičnog glasanja u kojemu je s 55 naprema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svjedoka što je moglo prolongirati suđenje za nekoliko tjedana, pojačati podjele i potkopati napore predsjednika Joea Bidena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika. Senat, Trumpovi odvjetnici i zastupnici Zastupničkog doma koji djeluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umjesto pozivanja svjedoka, izjava republikanske predstavnice Jaime Herrere Beutler o telefonskom pozivu Trumpa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja uvrsti u dokaze.

“Pa, Kevine, izgleda da te ljude više brinu izbori nego vas'”, citirala je Beutler Trumpa. Po njoj je Trump isprva nijekao da su njegovi pristaše umiješani u napad tvrdeći da je to rulja iz redova ljevičarske Antife što je McCarthy odbacio kao lažnu tvrdnju.

Sporni poziv

Herrera Beutler jedna je od desetero republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trumpa.

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trumpu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za poticanje na pobunu.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudi nakon napuštanja ureda i jedini protiv kojeg je dvaput pokrenut proces opoziva.

U napadima na Kapitol 6. siječnja poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu