Podijeli objavu

U Gvineji ponovno vlada bojazan od moguće epidemije uzrokovane virusom ebole, koji izaziva smrtonosnu bolest, pet godina nakon završetka prethodne epidemije i nakon što je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, od kojih su tri završila smrtnim ishodom, javlja Hina.

Šef gvinejske zdravstvene agencije Sakoba Keta rekao je u nedjelju, nakon hitnog sastanka u Conakryju, da je laboratorij u tom gradu potvrdio prisutnost virusa ebole. “Ukupno smo utvrdili sedam slučajeva, od kojih tri sa smrtnim ishodom”, dodao je.

Ovo su prvi evidentirani ponovni slučajevi bolesti u zapadnoj Africi, odakle je krenula najteža epidemija otkad postoji taj virus, koji je između 2013. i 2016. usmrtio više od 11.300 stanovnika, od 28.600 zaraženih.

I ovaj se put ebola pojavila u istome dijelu Gvineje. Prije nego što je njezino širenje 2016. suzbijeno, zaraza se proširila na Liberiju i Sijera Leone, a slučajevi zaraze evidentirani su u 10 zemalja, među kojima u Španjolskoj i Sjedinjenim Državama.

Nakon hitnog sastanka u Conakryju, Keta, koji vodi Nacionalnu agenciju za zdravstvenu sigurnost (ANSS), novinarima je rekao da je od posljedica zaraze potkraj siječnja umrla jedna osoba u Goueckéu, mjestu u regiji blizu granice s Liberijom.

– Preminula osoba pokopana je u Goueckéu 1. veljače, a nakon pogreba nekoliko ljudi koji su bili na njemu imalo je karakteristične simptome zaraze – proljev, povraćanje, krvarenje i visoku temperaturu, rekao je šef zdravstvene agencije.

– Prvi uzorci testirani u laboratoriju, koji je u Gueckéu svojedobno postavila Europska unija, u petak su otkrili prisutnost virusa ebole u nekima od njih. Ovakva situacija upućuje na potencijalno epidemijsko stanje izazvano ebolom, rekao je liječnik.

Poslije objave informacija o smrtnim slučajevima od posljedica ebole u susjednoj Gvineji, prvi put nakon pet godina predsjednik Liberije George Weah u nedjelju je zdravstvenim radnicima naredio da pojačaju epidemiološki nadzor u zemlji i uvedu preventivne mjere.

– Predsjednik Weah od liberijskih je zdravstvenih vlasti i njihovih partnera u sektoru zatražio da pojačaju epidemiološki nadzor i preventivne mjere zbog ponovne pojave smrtonosnog virusa u susjednoj Gvineji, stoji u priopćenju ureda liberijskog predsjednika.

Iako se bolest pojavila na području Gvineje blizu liberijske granice, “u zemlji dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze”, izvijestio je ured.

– Svrha predsjednikovih uputa je zajamčiti proaktivno djelovanje Liberije kako bi se u zemlji izbjegla epidemija poput one 2014. godine.

Demokratska Republika Kongo potvrdila je također u nedjelju četvrti slučaj zaraze ebolom u pokrajini Sjeverni Kivu, gdje je ponovna pojava tog virusa utvrđena 7. veljače.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je u nedjelju da će odmah pomoći Gvineji.

– Odmah ćemo rasporediti potrebne kapacitete kako bismo dali potporu Gvineji, koja već ima veliko iskustvo, rekao je novinarima predstavnik WHO-a u Conakryju Alfred George Ki-Zerbo nakon sastanka sa zdravstvenim vlastima te zemlje, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu