Podijeli objavu

Više od 100 ljudi ozlijeđeno je u Japanu u subotu navečer, u potresu magnitude 7.3 u pokrajini Fukušimi, koji je bez struje ostavio milijun kućanstava, a dio i bez vode, te izazvao prekid dijela željezničkog prometa zbog oštećenja tračnica. U potresu nešto prije ponoći popucali su zidovi, razbili se mnogi prozori i pokrenulo klizište u Fukušimi, području najbližem epicentru. Podrhtavanja su se snažno osjetila u glavnom gradu Tokiju udaljenome više od 200 kilometara, ističe Hina.

Ozlijeđena je najmanje 121 osoba, objavila je nacionalna televizijska mreža NHK, uključujući nekoliko osoba koje su pretrpjele prijelome, ali nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva. Američki institut za geološka istraživanja (USGS) registrirao je potres magnitude 7,1, 72 kilometra istočno-sjeveroistočno od grada Namiea. Japanske vlasti kasnije su rekle da je magnituda potresa 7,3.

Početne strahove od oštećenja nuklearke u Fukušimi, koju je devastirao snažniji potres i cunami prije 10 godina, otklonio je operator nuklearke Tepco. Nema nepravilnosti u nuklearki, objavila je novinska agencija Kyodo u subotu, citirajući Tepco.

Nema izvješća o šteti drugih nuklearnih elektrana koje su trenutno zatvorene u regiji, osim manjeg curenja vode koje je označeno kao bezopasno. Milijun kućanstava bilo je bez struje zbog naknadnih podrhtavanja, uključujući stotine tisuća u tokijskom području, no u međuvremenu je opskrba strujom uspostavljena.

U ožujku 2011. Fukušimu i druga područja na sjeveroistoku zemlje pogodio je potres magnitude 9 i cunami, zbog čega je teško oštećena tamošnja nuklearka. Tada je u poplavama poginulo više od 18.500 ljudi, navodi 24 sata.hr.

Podijeli objavu