Podijeli objavu

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić izjavio je u ponedjeljak da je popis osoba koje su se cijepile medicinska tajna, a najavio je i kako očekuju veću isporuku cjepiva pa uskoro može početi cijepljenje putem liječnika obiteljske medicine, piše Hina.

Također, objasnio je kako se plan cijepljenja provodi u tri faze koje se preklapaju, ali i da se često tablica cijepljenja prikazuje pogrešno, odnosno ona ne predstavlja rang listu prioriteta.

Rang lista prioriteta su ljudi koji imaju povećani rizik od komplikacija, a liječnici trebaju upotrijebiti svoje stručno znanje kako bi mogli reći tko ima prioritet, dodao je Kaić te pozvao Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine da napravi stručne smjernice kako bi liječnici po njima mogli cijepiti svoje pacijente.

Vezano za daljnju isporuku cjepiva, Kaić je rekao da brojevi zvuče optimistično “ako nas opet ne prevare”. Do sada je 150.000 doza distribuirano na teren, a samo do kraja veljače očekuje se još  200.000 doza, dok se u ožujku se očekuje oko 400.000 doza. Nakon ožujka još nemaju pismene planove isporuka.

“U cijeloj Hrvatskoj se može početi cijepiti putem obiteljske medicine. Zadnji će krenuti Grad Zagreb, u ponedjeljak će svim ordinacijama obiteljske medicine biti distribuirano cjepivo”, najavio je, dodavši da neke županije već imaju punktove za cijepljenje u funkciji.

Markotić: Niti jednom novinaru nisam omogućila cijepljenje

Na konferenciji za medije glavna je tema bila cijepljenje preko reda. Tako je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da je o nepravilnostima u provedbi cijepljenja angažirao sve dionike sustave i zatražio očitovanje svih zdravstvenih ustanova. Prikupljaju se podaci preko registra te je osnovano povjerenstvo za praćenje cijepljenja, a u slučaju postojanja odstupanja, ciljano će uputiti inspekciju. Ako ima propusta, predmet će biti upućen stručnim komorama.

“Postupak je pokrenut, tijekom današnjeg dana vjerujem da ću dobiti izvještaj iz većine zdravstvenih institucija, kao i s digitalne platforme. Vrlo egzaktno, propisano i utemeljeno”, poručio je.

Upitan je li ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić zlouporabila svoj položaj jer je njezina majka cijepljena, Beroš je poručio da nije bitno njegovo mišljenje, već mišljenje relevantnih institucija.

Markotić je pak istaknula kako je struka rekla sve što se tiče slučaja cijepljenja njezine majke te da su njezine riječi krivo shvaćene vezano za cijepljenje novinara. “Nikome od novinara nisam omogućila cijepljenje. Znam jako puno ljudi. Jedan od novinara se okolo hvalio, nekome koga ja znam, da se cijepio ili cijepila protiv nije važno čega, preko reda”, navela je.

Njezina intencija je bila samo da se unaprijed ne osuđuje jer se ne zna je li ta osoba imala razloga cijepiti se s obzirom na zdravstveno stanje. Također je istaknula da je prije donošenja sudova o tome je li netko cijepljen preko reda ili ima indikacije potrebno znati je li doista učinjeno nešto pogrešno, donosi EZadar.hr.

Podijeli objavu