Podijeli objavu

Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičenici u aferi Vjetroelektrane, dovezeni su u ponedjeljak na ispitivanje u USKOK.

Bašićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je on detaljno iznio svoju obranu u kojoj je objasnio navode iz rješenja o provođenju istrage. Kazala je i da je obrana ponudila visoku jamčevinu s obzirom na to da je Bašiću istražni zatvor bio određen u svibnju lani, a on je do prošlog tjedna, kada se zajedno sa Stipićem dobrovoljno javio u Remetinec, bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Obranu je iznio i Stipić, prenosi Večernji.

Najavljeno je da bi istraga protiv bašića i Stipića trebala biti dovršena do sredine godine.

Podsjetimo, poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić u srijedu su sami došli u zatvor u Remetincu. Inače, za njima je bio na snazi Europski uhidbeni nalog i međunarodna Interpolova tjeralica. Tjeralice nad njima bile su raspisane osam mjeseci nakon što je krajem svibnja prošle godine uhićena Josipu Rimac te još desetak osoba zbog različitih optužbi vezanih za korupciju. Bašić i Stipić tada su se nalazili u BiH čije državljanstvo imaju, a zatraženo je njihovo izručenje.

Obojica su se u početku branila sa slobode, a zahvaljujući odredbama bilateralnoga sporazuma o izručivanju vlastitih državljana između BiH i Hrvatske, u medijima se govorilo da ih dvojno državljanstvo neće zaštiti od izručenja. Sud BiH je odbio njihove žalbe i pravomoćno utvrdio kako postoje pretpostavke za njihovo izručenje. Čekao se još samo potpis ministra pravosuđa BiH, ali Bašić i Stipić to su preduhitrili i vratili se.

Njih dvojica sada su jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, donosi Nacional.hr.

Podijeli objavu