Podijeli objavu

Mađarski premijer Viktor Orban od parlamenta je zatražio produljenje posebnih ovlasti vlade zbog nastavka borbe protiv COVID-19, rekavši da bi jedino cijepljenje omogućilo vladi da krene s popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih prošle jeseni, javlja Hina.

Mađarska je prošli tjedan postala i prva članica EU-a koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekavši zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA), navodi Hrt.hr. Mađarska agencija odobrila je i cjepivo kineskog proizvođača Sinopharm, također prva u EU.

– Ne želimo samo preokrenuti obavijest na vratima ‘zatvoreno’. Želimo više od toga, želimo ponovo otvoriti gospodarstvo i cijeli civilni život, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u obraćanju parlamentu.

Zatražio je produljenje posebnih ovlasti za 90 dana.

Prema izvanrednim pravilima, vladi se mogu dati ovlasti da vlada dekretom, no parlament nastavlja s radom i može te ovlasti poništiti.

Orban ističe da cjepivo iz EU-a ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo te da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada.

Kineskim cjepivom se planira uskoro cijepiti oko 250.000 Mađara.

– Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere, poručio je Orban.

Podijeli objavu