Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković u obilasku je Dubrovačko-neretvanske županije. Prvo je obišao radove na Pelješkom mostu, a uz Plenkovića su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Svi će sudjelovati i na Završnoj konferenciji povodom završetka Ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt Studenskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, nakon čega slijedi svečanost otvorenja Studentskog doma, prenose Vijesti.hr.

Nakon što je premijer obišao dom, čestitao rektoru, gradonačelniku i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta vrijednog 219 milijuna kuna, koji je sufinanciran i sredstvima Europske unije, Plenković se obratio medijima:

“Sad je riješen problem studentskog smještaja tijekom sezone, a bit će to prilika za program Erasmus”, rekao je.

Rekao je kako bi Pelješki most uoči sljedeće turističke sezone trebao biti u funkciji.

Na pitanje znači li posjet Dubrovniku da je krenula kampanja za lokalne izbore, Plenković je odgovorio kako to nije kampanja već kontinuitet strateških projekata.

Prokomenitrao je i mogućnost nabave ruskog cjepiva protiv korona virusa te rekao kako je Rusija spremna isporučiti Hrvatskoj cjepivo, ali kaže kako se čeka odluka HALMED-a.

Cijepljenje preko reda

“Cilj je da se čim prije procijepi što veći broj ljudi. Cijepio se uzak krug ljudi iz politike kao poticaj kampanji, a sada je ogromna većina građana svjesna da se treba cijepiti”, rekao je premijer i dodao kako županijski zavodi za javno zdravstvo ne mogu buniti ljude izjavama kako neko cjepivo nije dobro za starije od 65 godina.

Naglasio je kako se treba pridržavati plana cijepljenja.

Hoće li biti novih mjera?

“Cijelo vrijeme balansiramo. Tu postoje interesne skupine koje politiziraju temu Covida. Nedavno su govorili agresivno da sve treba zatvoriti. Sad, kad imamo odlične rezultate, postupno relaksiramo mjere. Gledamo druge europske zemlje koje dodatno zatvaraju zbog novih sojeva. Nastojim održati naš način života, a onima kojima je onemogućena djelatnost, kompenziramo. Od danas smo omogućili prodavanje pića za van. Napravili smo bitan korak. Ako epidemiološka slika bude i dalje ovako dobra, naravno da ćemo popustiti mjere. Nećemo plakati. Moramo se odlučiti hoćemo li prihvatiti relaksaciju mjera i realno gledati sve što radimo.”

O cijepljenju

“Ako pacijenti ili liječnici imaju određenu dvojbu, poslan je naputak da se onda cjepivom AstraZenece cijepe mlađi od 65 godina. Dajemo prostor da liječnici na kvalitetan način to iskomuniciraju. Ako netko od obiteljskih liječnika ima dvojbi oko AstraZenecina cjepiva, obiteljski liječnici na cijepljenje mogu zvati i mlađe od 65”, rekao je.

Podijeli objavu