Podijeli objavu

Španjolska policija uhitila je danas repera Pabla Hasela (32), koji se zabarikadirao unutar Sveučilišta Lleida kako bi izbjegao kaznu zatvora zbog “vrijeđanja španjolske monarhije i glorificiranja terorizma”.

Hasel je zbog svojih tekstova i tweetova, u kojima je kritizirao monarhiju i optuživao policiju za mučenje i ubojstva prosvjednika i migranata, osuđen na devet mjeseci zatvora. Haselu je to bila već druga presuda zbog istog nedjela, no prošli je put osuđen na uvjetnu kaznu.

Španjolske su vlasti izdale nalog za njegovo uhićenje u ponedjeljak, nakon što se nije dobrovoljno javio na služenje kazne, no Hasel se zabarikadirao u zgradi rektorata Sveučilišta Lledia zajedno s još pedesetak pristaša i odbijao je izići.

image

“Morat će provaliti unutra i odvesti me u zatvor,” kazao je Hasel u ponedjeljak navečer, a španjolska je policija upravo to i učinila dan kasnije, nakon što su dobili dopuštenje od čelnika Sveučilišta.

Komentirajući presudu, donesenu po kontroverznom Zakonu o javnoj sigurnosti, Hasel je kazao kako “im neće dopustiti da mu govore što mora misliti, osjećati ili govoriti”. “Ovo mi je samo dodatni poticaj da nastavim pisati iste pjesme,” kazao je za AP u ponedjeljak.

image

Više od dvjesto španjolskih umjetnika, među njima i filmaš Pedro Almodovar i glumac Javier Bardem, potpisali su prošli tjedan peticiju za oslobađanje Hasela, dok je Amnesty International osudio njegovo uhićenje kao “strašne vijesti za slobodu izražavanja u Španjolskoj”.

Vlada premijera Pedra Sáncheza, socijaliste, najavila je kako će se upustiti u reviziju kontroverznog zakona, koji se već nekoliko puta našao pod osudom civilnog društva u Španjolskoj.

image

Reper Valtònyc tako je 2018. osuđen na kaznu zatvora jer je u svojim pjesmama obećavao metke za desne političare i omču za kralja, no Hasel je do sada najšire poznati umjetnik koji je zbog istog nedjela osuđen na zatvorsku kaznu, navodi Jutarnji.hr.

Među idejama za buduće izmjene zakona je i dozvoljavanje iznimki za umjetnička djela, kao i potpuno ukidanje zatvorskih kazni, no za sada još ne postoji plan kada bi se izmjene počele pripremati.

Podijeli objavu