Podijeli objavu

Političke stranke s bošnjačkim predznakom odlučile su kako će bojkotirati ponovljene izbore za lokalna tijela vlasti u Srebrenici, najavljene za 21. veljače, a takvu odluku temelje na procjeni kako ni oni neće biti pošteni ni zakoniti, kao što to nisu bili ni oni provedeni 15. studenog prošle godine.

Kandidat bošnjačkih stranaka za načelnika Srebrenice Alija Tabaković potvrdio je u utorak kako će njihovim glasačima biti upućen poziv da ove nedjelje uopće ne izlaze na birališta, a bošnjačkim kandidatima za općinsko vijeće da ne prihvate mandate ukoliko netko od njih ipak bude izabran.

“Odluka je konačna”, kazao je Tabaković za televiziju N1 dodajući kako je to rezutat nezadovoljstva odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) da se ponište rezultati izbora s redovitih biračkih mjesta u samoj Srebrenici, a da se prihvate glasovi koji su poslani poštom.

SIP je ranije djelomice poništio rezultate glasanja za novi saziv općinskog vijeća Srebrenice i za načelnika, provedenog 15. studenog kada su održani izbori i za druge općine u BiH. Izbori su poništeni i u Doboju te će se tamo također ponoviti 21. veljače, a SIP je te odluke pravdao procjenom kako su regularnost izbornog procesa ugrozile brojne nepravilnosti pa je nužno ponoviti glasanje.

U slučaju Srebrenice djelomice su usvojeni prigovori bošnjačkih stranaka koje su se žalile na “navalu” birača iz Srbije, koji su 15. studenog prošle godine glasali i bez važećih dokumenata BiH.

SIP je ipak odbio prigovore zbog kašnjenja u dostavi izbornog materijala glasačima koji žive u inozemstvu, a bošnjačke stranke smatraju da su njihovim kandidatima zbog toga uskraćene na stotine glasova, javlja Hina.

Na izborima u studenom prošle godine koalicija stranaka sa srpskim predznakom osvojila je većinu glasova, baš kao i njihov kandidat za načelnika Mladen Grujičić.

U Doboju su pak izbori poništeni zbog neregularnosti na koje su se žalile oporbene stranke sa srpskim predznakom pa će se za taj simbolički važan grad voditi novo natjecanje između njih i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Izbori će biti ponovljeni i u Travniku no 11. travnja, a tamošnji birači morat će odlučiti o novom općinskom načelniku jer je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je i dobio najviše glasova umro na sam dan izbora.

Drugoplasirani je bio Goran Pejaković iz HDZ-a BiH, no kako u izbornom zakonu nije precizirano što se zbiva kada kandidat koji je dobio izbore umre, tumačenje SIP-a bilo je kako izbore valja ponoviti.

Iz HDZ-a su izrazili nezadovoljstvo takvom odlukom i najavili kako će oni ponovljene izbore u Travniku bojkotirati, navodi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu