Podijeli objavu

Prvih 550.000 doza cjepiva protiv covida-19 kineskog proizvođača Sinopharm stiglo je u utorak u Budimpeštu, izjavila je voditeljica epidemiološkog odjela mađarskog javnog zdravstva Agnes Galgoczi.

Mađarska je prva članica EU koja će svoje građane cijepiti kineskim cjepivom, piše Hina.

Također je prošli tjedan postala i prva članica EU koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekajući zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

Kinesko cjepivo će se pustiti u upotrebu odmah nakon što se izvrši inspekcija pošiljke, pojasnila je Galgoczi.

Budimpešta je u siječnju objavila da je postigla sporazum sa Sinopharmom o kupnji pet milijuna doza cjepiva.

Vlada premijera Viktora Orbana nastoji ubrzati program cijepljenja dok kasne isporuke cjepiva zapadnih proizvođača. Do sada je u Mađarskoj cijepljeno tri posto stanovništva.

Orban je dan ranije rekao da cjepivo iz EU ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo. Smatra da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada.

“Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere”, poručio je Orban.

Mađarska je od početka pandemija zabilježila 389.622 slučaja zaraze, a od covida-19 je umrlo 13.837 ljudi, navodi Index.hr.

Podijeli objavu