Podijeli objavu

Polovina od 59 milijuna Južnoafrikanaca potencijalno je zaražena covidom-19, sugeriraju dvije studije i procjenjuju da tisuće smrti povezane s virusom nisu obuhvaćene službenim statistikama, javlja Hina.

Južnoafrička Republika službeno je najteže pogođena koronavirusom u Africi i ta zemlja od svibnja 2020., potvrdila je više od 140.000 dodatnih smrti, navodi Južnoafričko vijeće za medicinska istraživanja (SAMRC).

Vodeće privatno zdravstveno osiguranje Discovery procjenjuje da se 90 posto tih smrti može pripisati covidu, što je oko 120.000 umrlih.

Prema službenim statističkim podacima JAR je potvrdio samo 48.500 smrti povezanih s koronavirusom na oko 1.5 milijuna slučajeva.

“Broj smrti povezanih s covidom je podcijenjen”

Ti su podaci podcijenjeni, kaže statističar Discoveryja Emile Steep.

“Smrti povezane s covidom podcijenjene su u gotovo svim zemljama svijeta”, kaže Steep.

Procjenjuje da je smrtnost povezana s covidom u JAR-u oko 0.4 posto. Polazeći od hipoteze da je 120.000 ljudi podleglo toj bolesti, znači da je zaraženo više od 30 milijuna ljudi, izračunao je Steep i dodao da je to oko polovice stanovništva.

Ta se procjena slaže sa studijom o antitijelima koja otkriva da je između 32 i 63 posto Južnoafrikanaca zaraženo virusom od početka pandemije.

Prisutnost antitijela u krvi pokazuje je li neka osoba zaražena virusom čak i nakon što se oporavi od bolesti.

Ta studija koju je prošli tjedan objavio Nacionalni centar krvi provedena je na 5000 darivatelja krvi podijeljenih u četiri pokrajine.

JAR prolazi drugi val koronavirusa, a riječ je uglavnom o lokalnom i zaraznijem soju.

Nedavno su krivulje pokazale pad broja zaraženih na oko 2000 na dan, u odnosu na 20.000 krajem prosinca, donosi Index.hr.

JAR je počeo u srijedu kampanju cijepljenja cjepivom američkog farmaceutskog diva Johnson&Johnson.

Podijeli objavu