Podijeli objavu

Mihael Kovačić je kao stečajni sudac Trgovačkog suda u Sisku, a zatim i Trgovačkog suda u Zagrebu, od 2009. zlorabio svoj položaj i ovlasti te je iz tvrtki čije je stečaje vodio izvlačio novac.

U tome ne bi uspio bez pomoći svoje suradnice Aleksandre Mažić, stečajnih upravitelja Branka i Ive Petanjek te ostalih osumnjičenika. Kovačić je odobravao isplatu vjerovnicima i nalagao računovodstvu trgovačkih sudova, odnosno javnim bilježnicima neosnovani prijenos novca s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na privatne bankovne račune okrivljenika te bankovne račune s njima povezanim fizičkim i pravnim osobama.

Kovačić je, na primjer, 25. travnja 2019., kao sudac zadužen za vođenje postupka nad stečajnim dužnikom Tempo d.d., sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjek i u dogovoru s Vlastom Jagarčec Gajda naložio računovodstvu suda da iz depozitnih sredstava stečajnog dužnika 1,7 milijuna kuna uplate na račun tvrtke Seget najam plovila, koju je vodila Gajda.

Stečajna upraviteljica je, kako bi opravdala isplatu, u svojem izvješću o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase neistinito prikazala vjerovnicima da iznos od 1,7 milijuna kuna predstavlja trošak zaštitarske službe koja je osiguravala objekt Tempa koji je prodan na javnoj dražbi. Time je Tempo oštećen za 1,7 milijuna kuna.

Novcem izvučenim preko tvrtke Seget najam plovila sudac je iskoristio i za kupnju stana na zagrebačkom Vrbiku vrijednog oko 790.000 kuna. Od veljače do ožujka 2019. tamo je, piše u kaznenoj prijavi, živjela sučeva kći, da bi zatim Vlasta Jagarčec Gajda stan darovala Udruzi Piko. U računovodstvu je to bilo proknjiženo kao donacija.

Riječ je o udruzi ljubitelja životinja i mladih, koju je u srpnju 2019. osnovao sučev sin Patrik. Branka Rajković i Vlasta Jagarčec Gajda preuzele su funkcije odgovornih osoba tvrtki Sikon, MAK konzalting, Prizma vitalis i Seget najam plovila radi primitka neosnovanih isplata iz imovine stečajnih dužnika na bankovne račune tih društava.

Ostali su davali brojeve svojih bankovnih računa na koje su primali novac na teret stečajnih dužnika. Isplate su disperzirali na veći broj računa kako bi osigurali kontinuitet uzimanja novca i smanjili mogućnosti da ih uoče.

Na sličan način oštećene su i Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d.d., TVIM, Emporion plus…

Okrivljenici te s njima povezane pravne i fizičke osobe “zaradili” su najmanje 20,3 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna, naveo je Uskok. Sam sudac u džep je strpao 1,3 milijuna kuna, a ostatak je išao ostalim okrivljenicima i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama. Od toga, 10,1 milijun kuna u korist sedam tvrtki koje su osnovana, preuzete ili korištene kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito podrijetlo novca, prenosi 24 sata.hr.

 

Podijeli objavu