Podijeli objavu

Tijekom nasilnih prosvjeda potpore uhićenom reperu Pablu Hasélu uhićene su najmanje 44 osobe diljem Španjolske, izvijestila je sinoć policija.

Prosvjednici su izašli na ulice Barcelone, Madrida, Lleide, Granade, Valencije i drugih gradova tražeći puštanje na slobodu 33-godišnjeg glazbenika uhićenog u utorak u katalonskom gradu Lleidi, javlja Index.hr.

Reper pravog imena Pablo Rivadulla Duró, osuđen je na devetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog stihova i objava na društvenim mrežama u kojima je “veličao terorizam”, vrijeđao bivšeg i sadašnjeg španjolskog kralja a također i pozivao na smrt kraljevske obitelji Borbón.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Otet od strane države”, “Svi na ulice” i “Sloboda za Haséla”.

U Barceloni, gdje su večer ranije gađali policiju čvrstim predmetima, okupilo se oko 2.200 prosvjednika, podatak je lokalne policije. Ponovno su palili kontejnere te napadali katalonsku policiju kamenjem i bocama i postavljajući barikade.

Policija je koristila pendreke i sredstva za rastjerivanja masa. U Kataloniji je uhićeno najmanje 29 osoba nakon što ih je prethodnog dana bilo privedeno 15.

Prosvjednici u Madridu napali policiju

U srijedu navečer se prosvjed preko društvenih mreža proširio i na druge dijelove Španjolske pa se u glavnom gradu Madridu okupilo više stotina prosvjednika na trgu Puerta del Sol. Vrijeđali su pripadnike nacionalne policije i zasuli ih tvrdim predmetima nakon čega je policija odgovorila pendrecima i suzavcem potisnuvši prosvjednike s glavnog trga.

U Madridu je u sukobu ozlijeđeno najmanje 9 osoba, od kojih su tri prevezene u bolnicu, izvijestila je hitna pomoć u Madridu u 21.40 sati. Učinjena je i materijalna šteta u centru grada.

“Potpuna podrška državnim snagama reda. Nasilnicima i onima koji ne prihvaćaju norme nema mjesta u našem društvu”, poručio madridski gradonačelnik José Luis Martínez Almeida, inače član konzervativne Narodne stranke.

Zastupnik i glasnogovornik lijevog Podemosa, Pablo Echenique, izrazio je podršku “mladim antifašistima koji na ulicama traže pravdu i slobodu izražavanja”.

Podemos, koji je dio vladajuće lijeve koalicije u Španjolskoj, poručio je da je poslao u parlament prijedlog izmjene kaznenog zakona kojom bi se ukinula  zatvorska kazna za vrijeđanje monarhije, povredu vjerskih osjećaja te veličanje terorizma.

Kralja optužio za korupciju, optužen i za “veličanje terorizma”

Hasél u svojim pjesmama poziva na ukidanje monarhije te uspostavu republike, te je optužio bivšeg kralja Juana Carlosa za korupciju, prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, te luksuzan i lagodan način življenja na račun osiromašenih građana. U pjesmama i objavama spominjao je grupe koje se nalaze na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj kao što su GRAPO, ETA i Terra Lliure.

“Sloboda izražavanja uključuje određena ograničenja”, naveo je sud u Madridu presudi.

“Smrt Borbónima” je naziv Hasélove pjesme iz 2011. godine posvećene bivšem kralju Juan Carlosu Borbónu koji je sada u inozemstvu i pod istragom za korupciju.

Sud je reperu 2014. godine izrekao zatvorsku kaznu od 2 godine ocijenivši kako “veliča terorizam”. Presuda je zatim poništena jer ranije nije bio kažnjavan.

Hasél je nastavio s polemičnim stihovima  pa je 2018. godine ponovo osuđen zbog istog razloga. Dobio je 2 godine zatvora i novčanu kaznu od 24.300 eura. Žalbeni sud mu je zatim tu kaznu smanjio na 9 mjeseci. Vrhovni sud u Madridu potvrdio je kaznu prošle godine.

Hasél se odbio odazvati te se ovaj tjedan zabarikadirao sa svojim istomišljenicima na sveučilištu u rodnom gradu Lleidi gdje je preko Twittera poručio kako će biti uhićen jer “priča o stvarnosti”. U utorak ga je privela katalonska policija po sudskom nalogu.

Podijeli objavu