Podijeli objavu

Afrika je prijavila da je broj umrlih od Covida-19 prešao 100.000, što je mali broj u odnosu prema onome na drugim kontinentima, no ubrzano raste dok drugi val zaraze preopterećuje bolnice, javlja Hina.

Prijavljenih 100.354 umrlih od Covida-19 na tom kontinentu povoljna je brojka u usporedbi sa Sjevernom Amerikom, koja je registrirala više od milijun umrlih, te Europom, koja se bliži brojci od 900.000 umrlih, pokazuju Reutersovi podaci. Smrtnost se međutim oštro povećava širom Afrike, pogotovo u gospodarski snažnijem južnom dijelu kontinenta, na koji otpada gotovo polovica ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Južna Afrika opustošena je drugim valom uzrokovanim zaraznijim sojem Covida-19.

– Povećani broj (zaraženih) uzrokovao je mnoge teške slučajeve i neke zemlje zaista se teško s tim bore, rekao je za Reuters Richard Mihigo, koordinator programa imunizacije u uredu za Afriku pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Vidjeli smo kako neke zemlje imaju limite u opskrbi kisikom, što je negativno utjecalo na liječenje teških slučajeva, kazao je.

Mihigo je rekao da je porast smrtnosti izražen u državama blizu Južne Afrike poput Zimbabvea, Mozambika i Malavija, što povećava mogućnost da se soj 501Y.V2 identificiran u Južnoj Africi potkraj prošle godine proširio regijom južne Afrike, premda je potrebno obaviti više sekvenciranja genoma kako bi se to dokazalo, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu