Podijeli objavu

Goran Basarac kao predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije u osnivanju Europskog obrambenog fonda (EDF) vidi veliku priliku za hrvatsku vojnu industriju, piše u subotu Jutarnji list.

Ta industrija ne može živjeti isključivo od nabava MORH-a, a najveće tvrtke izvoze više od 95 posto svoje proizvodnje. Kako nitko u svijetu neće kupiti oružje i opremu koje ne koristi ni zemlja u kojoj se proizvode, uključenost MORH-a i MUP-a je presudna.

Basarac je siguran da bi se Hrvatska u fondu od oko 8 milijardi eura mogla pozicionirati kao lider u nekoliko niša.

Posljednje informacije iz EU govore nam da bi 2,6 milijardi eura išlo na zajedničke istraživačke projekte, a 5,3 milijarde na suradničke projekte za razvoj obrambenih sposobnosti, ali koje se temelje na rezultatima prethodnih ulaganja u istraživanje i razvoj. Hrvatska obrambena industrija ima potencijale i tvrdim da imamo šanse u ovom novom instrumentu EU, kaže Basarac.

“Naša obrambena industrija jako je senzibilizirana i upoznata s korištenjem ESIF fondova, pogotovo onih za istraživanje i razvoj. Mi smo čak i prva članica EU koja je uspjela putem dozvoljenog okvira korištenja ESIF-a koristiti sredstva za potrebe razvoja proizvoda za obranu i sigurnost.

Već smo ugovorili više od 500 milijuna kuna ESIF sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. za projekte kojima su nositelji upravo perjanice hrvatske obrambene industrije, ali i neki novi igrači za koje će se tek saznati”, kazao je Basarac, donosi Večernji list.

Izvor: Vijesti.hr

Podijeli objavu