Podijeli objavu

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića u Metkoviću. Podsjećamo, riječ je o slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela koji je preminuo 11. prosinca 2018. godine, a njegova smrt izazvala je burnu reakciju javnosti, prenosi Telegram.hr.

Kako navodi DORH, optužnice su podignute protiv četiri hrvatske državljanke (rođene 1988., 1989., 1984. i 1972. godine) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona. Radi se o tri liječnice i jednoj medicinskoj sestri koje su ranije bile pod istragom.

Dijete su tretirale kao da nije životno ugroženo

Okrivljenicama se na teret stavlja da su 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice postupale protivno pravilima medicinske struke. Dječaka rođenog 2009. godine, koji je doveden u više navrata u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, držale su u ustanovi kao da nije životno ugroženo, tvrde iz DORH-a. Djelatnice su, pišu, bile upoznate s tim stanjem i sa simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta.

Prema navodima DORH-a, okrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u KBC Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Odbile su pregledati dijete

DORH ih tereti da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tvrde, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen. O tome nije niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

 

Podijeli objavu