Podijeli objavu

Ruski sud odbio je u subotu žalbu ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog na presudu od skoro tri godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne, no sud mu je neznatno skratio boravak iza rešetaka, javlja Hina.

Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, ustrajno ističe da su optužbe na njegov račun politički motivirane, a Zapad je osudio ponašanje ruskih vlasti i najavljuje mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.

Prvotna presuda iznosila je 3 i pol godine zatvora, a sud ju je umanjio za šest tjedana. U kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u kućnom pritvoru te ona u konačnici iznosi dvije godine i osam mjeseci.

Navaljnijev odvjetnik rekao je da će njegov klijent u zatvoru provesti nešto više od 2 i pol godine.

– Smanjili su kaznu za mjesec i pol. “Super!”, oglasio se Navaljni iz staklenog kaveza u sudnici.

Navaljni je uhićen prošli mjesec nakon povratka iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja te se stoga nije mogao javiti zatvorskoj upravi u Moskvi.

– Cijeli svijet zna gdje sam bio. Nakon što sam se oporavio, kupio sam zrakoplovnu kartu i vratio se kući, rekao je Navaljni, dodavši da ne žali što se vratio u Rusiju. Također je kazao da ga drži vjera u Boga te da je “snaga u istini”.

Optužio je vlasti da stoje iza pokušaja njegove likvidacije, no Putin je rekao da bi agenti ruske državne sigurnosti “završili posao” da su ga htjeli ubiti, sugerirajući da nije tako važan da bi ga trebalo ukloniti.

Kasnije tijekom dana Navaljni se opet vraća u sudnicu zbog odvojenog slučaja za klevetu.

U novom sudskom postupku Navaljnog se tereti da je oklevetao veterana Drugoga svjetskog rata koji je u promotivnom videu prošle godine podržao ustavne promjene usmjerene na jačanje moći predsjednika Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandidira za još dva mandata ako to želi.

Navaljni je osobe iz tog videouratka nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlasti je optužio da se optužbama za klevetu koriste kako bi okaljali njegov ugled, prenosi Hrt.hr.

Ruski državni tužitelji zatražili su u utorak od suda da izrekne novčanu kaznu od 950.000 rubalja (12.800 američkih dolara).

Podijeli objavu