Podijeli objavu

Svjetska banka radi na standardiziranju ugovora za cjepiva protiv covida-19 koje zemlje potpisuju s proizvođačima i traži od farmaceutskih tvrtki da budu otvorenije oko pitanja u koje se zemlje doze šalju, izjavio je u petak predsjednik te međunarodne institucije, ističe Hina.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass kazao je za Reuters da Svjetska banka nastoji da se više cjepiva dostavi siromašnim zemljama, istaknuvši da je uprava odobrila 1,6 milijardi dolara za cjepiva u 12 zemalja, uključujući Filipine, Bangladeš, Tunis i Etiopiju, do kraja ožujka, nakon čega će se programom teškim 12 milijardi dolara obuhvatiti još 30 zemalja.

Osim pomoći siromašnima za kupnju cjepiva, Svjetska banka radi i na standardiziranju ugovora između zemalja i proizvođača.

Privatni ogranak banke, International Finance Corp, uložit će četiri milijarde dolara u širenje postojećih ili izgradnju novih pogona za proizvodnju cjepiva, uključujući i u zemljama u razvoju, ali treba više informacija o tome na koje je zemlje usmjerena trenutna proizvodnja.

Sredstva Svjetske banke bi se mogla iskoristiti za širenje pogona i u razvijenim zemljama ukoliko je proizvodnja namijenjena zemljama u razvoju, pojasnio je Malpass.

Pozdravio je obećanje skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta da će pojačati suradnju na suzbijanju pandemije te je izrazio nadu da će se dostava cjepiva siromašnima ubrzati.

Prema najnovijem izdanju “Our World in Data”, Izrael predvodi u borbi protiv covida-19. U toj je zemlji cijepljeno 82 od 100 ljudi, dok su Indija i Bangladeš cijepili manje od jedne na100 osoba. Brojne afričke zemlje još uvijek nisu počele s procjepljivanjem stanovništva, donosi N1.

Podijeli objavu