Podijeli objavu

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je da će SAD ove godine tražiti povratak u UN-ovo Vijeće za ljudska prava, te zamolio potporu svih članica.

Amerika je iz njega izašla u lipnju 2018., za mandata Donalda Trumpa, a administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena ovog se mjeseca vratila kao promatrač.

– Budući da se SAD ponovno priključio radu ovog tijela, apeliramo na Vijeće za ljudska prava da povede računa o tome kako funkcionira. To uključuje i nerazmjeran fokus na Izrael. Stanje ljudskih prava u Izraelu i na području Palestinske samouprave mora se tretirati na jednak način, kao i u slučaju svake druge zemlje. Usredotočit ćemo se i na to da članstvo u Vijeću podrazumijeva visoke standarde u poštovanju ljudskih prava. Zemlje s najlošijom praksom kada je riječ o ljudskim pravima ne bi trebale biti članice ovog Vijeća, kazao je Antony Blinken.

Godišnji izbori za trogodišnje članstvo u Vijeću s 47 članica trebaju se održati na Općoj skupštini UN-a u listopadu. Velika Britanija, Kina i Rusija su među trenutačnim članicama. Vijeće, osnovano 2006. godine, na dnevnom redu svake sjednice ima samostalnu točku o palestinskim teritorijima, jedino pitanje s takvim tretmanom čemu su se usprotivile i demokratska i republikanska administracija, donosi Hrt.hr.

 

Podijeli objavu