Podijeli objavu

Gana je postala prva država koja je primila cjepivo putem inicijative Covax, piše BBC.

Cilj inicijative Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se cjepivo pravedno rasporedi svim državama, neovisno o njihovom bogatstvu. Covax planira do kraja godine svijetu isporučiti dvije milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa.

Brojne bogate države, koje su počele cijepiti prije mjesec dana, kritizirane su da su kupile ili naručile veću količinu cjepiva nego što im je potrebno, zbog čega ga je manje ostalo za siromašnije zemlje.

“Dolazak cjepiva u Ganu je ključno za suzbijanje pandemije”

U gansku prijestolnicu Accru u srijedu je stiglo 600 tisuća doza cjepiva AstraZenece, a očekuje se da će afrička država s cijepljenjem krenuti idući tjedan.

Cilj Covaxa je da cijepi do 20 posto stanovništva siromašnih zemalja, bez troška za njihove vlade.

Većina afričkih zemalja trebala bi dobiti cjepivo putem inicijative, no neke od njih poput Senegala već su ga same osigurale, navodi Hina.

WHO i Unicef su u zajedničkom priopćenju kazali kako je riječ o “značajnom događaju”. “Dolazak cjepiva u Ganu je ključno za suzbijanje pandemije”, napisale su organizacije.

Gana, država s oko 30 milijuna stanovnika, od početka pandemije je službeno imala 81 tisuću slučajeva zaraze koronavirusom i 584 smrtnih slučajeva, prenose Vijesti.hr.

Podijeli objavu