Podijeli objavu

Finska se zatvara na tri tjedna od 8. ožujka i spremna je proglasiti izvanredno stanje kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, najavila je premijerka Sanna Marin u četvrtak.

Zatvaranje neće uključivati policijski sat, ali će se zatvoriti restorani, a učenici stariji od 13 godina prijeći će na nastavu na daljinu, objavila je vlada. Premijerka Sanna Marin rekla je da je spremna proglasiti izvanredno stanje idući tjedan i da je razgovarala o tome s predsjednikom Saulijem Niinistom.

Proglašenjem izvanrednog stanja tražilo bi se od zdravstvenih radnika da rade dulje. Marin smatra da je izvanredno stanje potrebno za suzbijanje širenja novih sojeva koronavirusa. “Ako budemo čekali da se situacija pogorša, bit će je još teže zaustaviti”, rekla je.

No ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson, članica manje stranke u vladajućoj koaliciji, misli da uporaba svih kriznih ovlasti nije potrebna i da bi bilo dovoljno ograničiti rad restorana, ističe Hina.

Iako Finska ima treću najnižu stopu zaraze u Europi iza Islanda i Norveške, nacija s 5,5 milijuna stanovnika bilježi nagli porast dnevnih zaraza, kojih je u srijedu bilo 590. U protekla dva tjedna, epidemija se pogoršala u mnogim područjima u zemlji, a najteže je pogođeno područje oko prijestolnice Helsinkija, prenosi Dnevnik.hr.

Podijeli objavu