Podijeli objavu

Naoružani napadači oslobodili su svih 279 djevojaka otetih iz škole na sjeverozapadu Nigerije. Guverner savezne države Zamfare kazao je kako je oslobađanje djevojaka iz Jangebea postignuto suradnjom vlade i pokajničkih bandita, u sklopu programa amnestije. Oni koji se pokaju surađuju s nama, rade za vladu i za sigurnost, rekao je.

Većina djevojaka nije ozlijeđena, no njih desetak odvedeno je u bolnicu. Žrtve su opisale kako su ih otmičari tukli i prijetili im vatrenim oružjem. “Većina nas je imala ozlijeđena stopala, pa nismo mogle nastaviti pješačiti, a oni su rekli da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati”, rekla je jedna djevojka za Reuters.

Škole na sjeveru Nigerije česte su mete masovnih otmica naoružanih skupina koje traže otkupninu. Takve operacije počela je džihadistička skupina Boko Haram, a provodi je i njezin ogranak, Islamska država zapadne Afrike, javlja Hina.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari u utorak je rekao kako mu je vijest o oslobađanju donijela nevjerojatnu sreću, pa je upozorio protiv plaćanja otkupnine otmičarima, što njegova vlada odbija raditi. Otkupninama će se otmice samo nastaviti”, kazao je čelnik najmnogoljudnije afričke države.

Boko Haram je 2014. oteo više od 270 učenica u sjeveroistočnom gradu Chiboku, što je bila najveća otmica dotad. Za oko 100 učenica i dalje se traga, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu