Podijeli objavu

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić uručio je danas u Sarajevu predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine deset tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, koje je ranije najavio kao poklon i pomoć toj zemlji suočenoj s velikim poteškoćama i blokadama planiranog procesa procjepljivanja, javlja Hina.

Paket s cjepivom u Sarajevo je dopremljen zrakoplovom srpske vlade kojim je doputovao i Vučić, koji se odmah potom uputio na razgovor s članovima Predsjedništva BiH koji su ga dočekali u zračnoj luci.

Vučić je nakon tog sastanka novinarima kazao kako je sada na vlastima entiteta Federacija BiH kako će koristiti cjepivo, a da je Srbija spremna i na dodatne isporuke i to “bilo kojeg cjepiva” kojega u BiH budu željeli. Pohvalio se kako se Srbija u pandemiji s cjepivom snašla na najbolji mogući način i kako nije čekala “na mrvice bogatih”, aludirajući na izostanak očekivane potpore Europske unije. Kazao je i kako mu je potpuno svejedno što će o njemu netko misliti i reći u Bruxellesu.

Dodao je kako se u sadašnjoj situaciji, kada cjepiva nema diljem svijeta, države u regiji moraju oslanjati jedne na druge.

Vučić u Sarajevo donio 10.000 doza cjepiva 1

Poziva i apelira

“Ovo je moj poziv i apel da mi balkanski narodi možemo sami sebi najviše pomoći. Tek kada razumijemo da mi jesmo snaga i da možemo imati najveću stopu rasta u Europi zajedno možemo ogromnom brzinom stići ostatak Europe, no uvjet za to je jačanje uzajamne suradnje i povjerenja”, kazao je Vučić dodajući kako je sit “šupljih priča” kojima se kritiziraju njegove geste.

“Sretan sam ako ćemo time spasiti pet, deset ili dvadeset života”, kazao je Vučić, ali je dodao kako mu je puno važnije da se održi veliki summit suradnje između BiH i Srbije u Beogradu do ljeta ove godine kako bi se širom otvorile međudržavne granice i tako poboljšala gospodarska suradnja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je ovo velika stvar jer je Srbija cjepivo mogla iskoristiti za svoje građane, a hrvatski član državnog vrha Željko Komšić je pozvao građane BiH da se, bez obzira na razlike u odnosu prema Vučiću i njegovim gestama, koncentriraju na to da će i ovom donacijom biti spašen makar još jedan život.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Vučiću je zahvalio na tome što je pokazao solidarnost u situaciji u kojoj su zakazali globalni mehanizmi za nabavku cjepiva, ali je istaknuo kako brojna pitanja u odnosima dvije države i dalje čekaju na rješavanje.

“Solidarnost, međusobno poštivanje i uvažavanje te rješavanje pitanja kroz dogovore ili primjenom međunarodnog prava, gdje to nije moguće, način je na koji BiH želi urediti svoje odnose sa svim susjednim državama”, kazao je Džaferović dodajući kako je krajnje vrijeme za poboljšanje ukupnih odnosa u regiji kroz dijalog.

Vučić u Sarajevo donio 10.000 doza cjepiva 2

Cjepivo još ide na provjeru

Cjepivo koje je u Sarajevo dopratio Vučić zapravo je dio kontingenta Covishield, kojeg pod firmom Oxford-AstraZeneca proizvodi Serum Institut iz Indije. To cjepivo nema dopuštenje za plasman na tržište Europske unije pa je Vijeće ministara BiH na izvanrednoj sjednici održanoj u jutarnjim satima moralo dati posebnu suglasnost o prihvaćanju ove donacije, uz uvjet dodatne provjere kvalitete koju treba provesti Agencija za lijekove BiH. Na tome je posebice inzistirala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Vučić je, komentirajući zahtjev ministrice Turković, ustvrdio kako je ovo izvrsno cjepivo, a da su druge tvrdnje zlonamjerne.

“Ako nećete ovo, kažite koje hoćete”, rekao je Vučić.

BiH je prošle godine posredstvom mehanizma COVAX rezervirala i platila 1.23 milijuna doza koje su trebali osigurati zapadni proizvođači, no ništa od toga još nije isporučeno pa nema ni planiranog masovnog procjepljivanja stanovništva.

Vlasti Republike Srpske su u odvojenim pregovorima s ruskim proizvođačima dogovorili isporuku 400 tisuća doza cjepiva Sputnjik V, a prvi kontingent od 20 tisuća doza dopremljen je u Banju Luku jučer.

Do sada su u tom entitetu, s oko dvije tisuće doza ruskog cjepiva te u suradnji sa zdravstvenim vlastima Srbije, uspjeli cijepiti nešto više od pet tisuća osoba, uglavnom zaposlenih u zdravstvu. U Federaciji BiH do sada nitko nije primio cjepivo.

Prije nego što je poklonio BiH simboličnu količinu cjepiva, Vučić je sličnu gestu poduzeo i u odnosu na druge susjedne države pa je tako sredinom veljače Sjevernoj Makedoniji darovao nešto manje od pet tisuća doza Pfizerova cjepiva, dok je Crnoj Gori poslao dvije tisuće doza Sputnjika V, prenosi Index.hr.

Podijeli objavu