Podijeli objavu

Predsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu je ocijenio da odluka da se ukine obvezno nošenje maski, kakvu su donijeli guverneri Teksasa i Mississippija, predstavlja “neandertalsko razmišljanje” jer broj mrtvih od covida-19 i dalje raste, ističe Hina.

Na pitanje ima li poruku za Teksas i Mississippi, Biden je novinarima rekao da “misli da je to velika greška”. “Gledajte, nadam se da su svi do sada shvatili da te maske čine razliku”.

Biden je rekao da sve veća dostupnost cjepiva pomaže u obuzdavanju pandemije ali da je od ključne važnosti ostati na oprezu i nositi maske, prati ruke i održavati razmak.

“Posljednja stvar, posljednja stvar koja nam treba je neandertalsko razmišljanje ‘sve je u redu, skinite maske’. Zaboravite to. Još je uvijek važno”, nositi maske, rekao je Biden prije sastanka s demokratskim i republikanskim zastupnicima posvećenom borbi protiv karcinoma.

Na pitanje o Bidenovoj izjavi guverner Mississippija Tate Reeves je za televiziju Fox News ustvrdio da u toj saveznoj državi “više nemaju zdravstvenu krizu .”Želio bih da se predsjednik usredotoči na vjerovanje Amerikancima umjesto na vrijeđanje Amerikanaca”, rekao je.

Teksaški guverner Greg Abbott objavio je u utorak najšire ukidanje mjera protiv koronavirusa od svih američkih država, rekavši da bi se većina tvrtki mogla otvoriti u punom kapacitetu sljedeći tjedan te da se ukida obveza nošenja maski.

Izvršna naredba uslijedila je nakon što su mnoge američke države i veći gradovi, koji bilježe nagli pad zaraza koronavirusom i hospitalizacija, počeli ublažavati ograničenja uspostavljena prije godinu dana.

“Vrijeme je da 100 posto otvorimo Teksas”, rekao je na konferenciji za novinare Abbott, republikanac koji je guverner u prvom mandatu. Dodao je da će naredba stupiti na snagu 10. ožujka.

Abbottova izvršna naredba ukida obvezu nošenja maski u cijeloj državi i zabranjuje kažnjavanje stanovnika koji ih ne nose, a uklanja i sva ograničenja za poslovanje u područjima bez velikog broja hospitalizacija.

U okruzima u kojima je i dalje mnogo hospitaliziranih, lokalni dužnosnici mogu primijeniti neka ograničenja na tvrtke, ali ne mogu odrediti da rade s manje od 50 posto kapaciteta, kazao je Abbott.

Guverner je rekao da je uspio ukinuti ograničenja jer su stanovnici Teksasa, treće najmnogoljudnije američke države s 29 milijuna ljudi, primili gotovo 5,7 milijuna cjepiva.

Biden je ranije izjavio da je u SAD-u od covida-19 umrlo više od 511.000 ljudi i da će trebati vremena da se cijepe svi koji trebaju.

Dnevni broj novozaraženih u SAD-u i dalje prelazi 50.000 iako je vlada podijelila gotovo 100 milijuna doza cjepiva, donosi N1.

Podijeli objavu