Podijeli objavu

Novi Zeland je u petak najavio završetak karantene u najvećem gradu zemlje, Aucklandu, a vlasti drže da je izvor zaraze covida-19 ograničen, piše Hina.

Premijerka Jacinda Ardern je najavila da će karantena biti ukinuta u nedjelju, tjedan dana nakon stupanja na snagu.

Ta mjera koja je zahvatila oko 1,7 milijuna stanovnika odlučena je nakon jednog slučaja zaraze koronavirusom neobjašnjivog porijekla, da bi kasnije vlasti otkrile da članovi obitelji zarazne osobe nisu poštivale izolaciji i nastavili su se viđati s prijateljima koji su također bili pozitivni na covid-19.

Sada je poznato porijeklo ovog slučaja, a epidemija je ograničena na 15 slučajeva pa stanovnici Aucklanda mogu ponovo izlaziti. “Taj plan je u skladu s našom opreznom strategijom”, izjavila je Arden novinarima.

Rezultati Novog Zelanda u borbi protiv covida-19 pozdravljeni su u inozemstvu. Ukupno se koronavirusu pripisuje samo 26 smrti u toj zemlji s 5 milijuna stanovnika.  Premijerka je priznala da su stanovnici Aucklanda, koji su bili u karanteni od veljače, umorni, ali ih je molila da poštuju pravila kako bi zakočili svako širenje virusa.

Iako karantena u Aucklandu završava u nedjelju, broj okupljenih će biti ograničen na 100 i nošenje maski je obvezno u javnom prijevozu. U ostatku zemlje ograničenja su minimalna, prenosi N1.

Podijeli objavu