Podijeli objavu

Pfizer i BioNTech isporučit će Europskoj uniji dodatnih četiri milijuna doza svog cjepiva u iduća dva tjedna za borbu protiv širenja mutiranih varijanti koronavirusa, objavila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu.

Ciljanom uporabom ondje gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, te će doze također pomoći da se osigura ili obnovi slobodno kretanje robe i ljudi”, priopćila je von der Leyen.

Cjepivo zajedničke proizvodnje njemačke i američke farmaceutske tvrtke jedno je od tri cjepiva protiv smrtonosne respiratorne bolesti koja je dosad odobrio EU. Komisija očekuje da će se ukupno oko 100 milijuna doza svih odobrenih cjepiva isporučiti bloku do kraja ožujka, piše Hina.

Pfizer/BioNTech prvo je trebao isporučiti 62 milijuna doza u ožujku, ali se očekuje da će ipak isporučiti 66 milijuna. Izvršno tijelo EU-a objavilo je da pregovara o povećanju doza kako bi ih članice mogle koristiti u područjima u kojima se strahuje od širenja zaraznijih varijanti koronavirusa.

Austrijski Tirol, Nica i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji, dijelovi Bavarske i Saske u Njemačkoj proteklih su tjedana zabilježili nagli porast zaraza i hospitalizacija, istaknula je Komisija. U nekim slučajevima to je dovelo do ograničenja kretanja u slobodnoj zoni kretanja u EU-u, dodaje se u priopćenju.

“Cjepivo Pfizera i BioNTecha pokazalo se vrlo učinkovitim protiv svih trenutačno poznatih varijanti koronavirusa”, ističu iz Komisije.

Izvor: Dnevnik.hr

Podijeli objavu