Podijeli objavu

Papa Franjo rekao je da je pun zahvalnosti nakon povijesnog posjeta Iraku, tijekom tjedne opće audijencije na kojoj je dugo govorio o tom putovanju, javlja Hina.

“Nakon tog posjeta, moja duša puna je zahvalnosti prema svima onima koji su učinili to putovanje mogućim, od političkih vlasti do vjerskih, uključujući velikog ajatolaha Alija Sistanija s kojim sam imao nezaboravan susret u njegovoj rezidenciji”, rekao je Papa.

“Irački narod ima pravo živjeti u miru i pronaći dostojanstvo koje mu pripada. Njegovi religijski i kulturni korijeni su tisućljetni. Mezopotamija je kolijevka civilizacije”, dodao je, izrazivši žaljenje što je sve to nasljeđe uništeno ratom.

“Odgovor je bratstvo”

“To je uvijek rat, to čudovište s kojim se odvija promjena epoha i koji nastavlja proždirati čovječanstvo. Na oružje se ne odgovara drugim oružjem. Odgovor je bratstvo”, naglasio je Papa.

Papa se u ponedjeljak vratio u Rim nakon trodnevnog boravka u Iraku, prvog posjeta jednog Pape toj zemlji razorenoj ratom. Posjetio je Bagdad, Mosul i Karakoš, zauzeo se za iračku kršćansku zajednicu i susreo s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim vođom šijita u zemlji.

Sudjelovao je i na ekumenskoj molitvi s različitim vjerskim zajednicama koje žive u Iraku već tisućljećima u Uru, Abrahamovu rodnom gradu, navodi Index.hr.

Podijeli objavu