Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno nešto više od 1400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 44 osobe su umrle. Vlasti uvođenjem dodatnih mjera pokušavaju spriječiti nekontrolirano širenje zaraze, piše Hina.

Dnevni broj novozaraženih danas je manji u usporedbi s prethodna dva dana, no istodobno je i dalje veliki udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

U Federaciji BiH tako su testirali nešto više od dvije i pol tisuće ljudi, a pozitivnih je bilo čak 958. U Republici Srpskoj je nakon testiranja oko tisuću uzoraka utvrđeno kako je njih 414 bilo pozitivno. U distriktu Brčko testirali su 105 osoba, a utvrđeno je kako su 64 zaražene.

Najveće žarište u Federaciji BiH i dalje je Sarajevski kanton gdje su od jučer otkrivena još 674 slučaja zaraze, a čak 21 ranije zaražena osoba je preminula. Na covid-odjelima u dvije sarajevske bolnice trenutno se liječe 724 pacijenta s težom kliničkom slikom.

Zabrana kretanja, zatvaraju se lokali

Lokalne su vlasti zbog stalnog pogoršavanja stanja odlučile uvesti dodatne mjere ograničenja pa će tako od večeras zabrana kretanja biti na snazi od 21 sat, a od sutra se zatvaraju svi ugostiteljski objekti, no prodavaonice će moći nastaviti raditi uz strogi nadzor. Uvedena je zabrana okupljanja više od deset osoba. Ove će mjere biti na snazi dva tjedna, odnosno točno do Uskrsa.

Uvođenje dužeg policijskog sata uslijedilo je i u Zapadno-hercegovačkom kantonu, gdje će noćna zabrana kretanja vrijediti od 20:30 do 5 sati ujutro.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu od jučer su otkrivena 173 nova slučaja, šest je osoba umrlo, a na liječenju u Kliničkom centru u Mostaru je 95 zaraženih.

U RS-u najveće žarište i dalje je Banja Luka, gdje je u protekla 24 sata otkriveno 116 novooboljelih, a aktivnim se smatra više od dvije tisuće slučajeva zaraze.

Bolnice su pune

Zamjenik ravnatelja banjalučkog Kliničkog centra Slobodan Hajder kazao je kako je na njihovom covid-odjelu sada na liječenju oko 350 zaraženih pacijenata s težim stanjem te je upozorio kako su smještajni kapaciteti gotovo popunjeni unatoč činjenici da je ovog tjedna za liječenje osigurano još 60 kreveta, donosi Index.hr.

“Ako budu ovakvi trendovi, ne bi me čudilo da do ponedjeljka sve popunimo”, rekao je Hajder. Upozorio je kako je zdravstveni sektor i pod sve većim financijskim pritiskom jer dan bolničkog liječenja zaraženog pacijenta stoji oko 750 konvertibilnih maraka, odnosno tri tisuće kuna.

Podijeli objavu