Podijeli objavu

Burna rasprava u Saboru se razvila nakon iznošenja zaključka vezanog uz izbor predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda. Sabor je sa 77 glasova prihvatio odluku Odbora za Ustav i nije stavio točku rasprave oko prijedloga predsjednika Republike za izbor predsjednice Vrhovnog suda, piše N1.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u sabornici je iznio donesene zaključke: “Prvo, Hrvatskom saboru je u interesu jačanja ustavnosti i zakonitosti u Republici Hrvatskoj i ovim se zaključkom jasno opredjeljuje za takav izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog sudaa koji će doprinijeti jačanju pravosuđa. Drugo, ustavnom ulogom u procesu izbora iskazuje spremnost da postupak odgovorno dijeli s drugim institucijama RH kojima je dodijeljena uloga u izboru predsjednika Vrhovnog suda. Treće, Hrvatski sabor ističe da ovim izborom neće i ne mogu biti riješeni svi problemi hrvtskog pravosuđa te poziva sve koji dijele zakonsku odgovornost da proces unaprijeđenja rada pravosuđa bude trajna zajednička zadaća.”

Na iznesene zaključke reagirao je Tomislav Tomašević tražeći stanku u ime Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

“Tražimo stanku zbog konzultacija oko ovog zaključka. Glasao sam protiv. Smatram da je predsjednik Hrvatskog sabora prekršio Poslovnik kad je radi forme odbacio prijedlog predsjednika RH oko kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. No, napravljen je opasan presedan. Ovaj zaključak je senzacionalan, ne mogu vjerovati da ovo smiruje trzavice. Ovo je tako progresivan zaključak da treba ući u anale. Sve piše u Ustavu, predsjednik predlaže, Sabor izglasava. Kakva ambicija od Sabora! Kakva ambicija u situaciji dok aktualni predsjednik Vrhovnog suda ima ozbiljne optužbe za primanje mita. Prošlo je pet mjesec da USKOK nije mogao utvrditi stoje li te optužbe ili ne i onda se predlaže ovakav zaključak Sabora. Ja ne znam gdje vi živite”, rekao je.

Jandroković mu je odgovorio da ne ponavlja tezu da odlučuje o ustavnosti i zakonitosti. “Nisam odbacio prijedlog, nego vratio da se popuni dokumentacija”, rekao je.

Podijeli objavu