Podijeli objavu

Glavni grad Francuske priprema se na jednomjesečni lockdown jer se zemlja boji trećeg vala zaraze koronavirusom, piše BBC.

Od petka u ponoć 21 milijun stanovnika u 16 francuskih regija će biti pod novim mjerama. Mjere neće biti stroge kao za vrijeme prošlog lockdowna, stanovnicima će biti dopušteno da vježbaju vani, rekao je francuski premijer Jean Castex.

U posljednja 24 sata, Francuska je zabilježila više od 35 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom. Premijer Castex izjavio je da je teći val zaraze vrlo vjerojatan.

Situacija u Parizu posebno je zabrinjavajuća, više od 1200 pacijenata nalazi se na odjelu intenzivne njege, rekao je ministar zdravstva Olivier Véran.

Pod novim mjerama, škole će ostati otvorene, kao i frizerski saloni, pod uvjetom da slijede preciziran protokol mjera. Detalji o tome tko će moći, a tko neće moći nastaviti s radom bit će naknadno objavljeni.

Francuske vlasti također snose kritike zbog sporog plana cijepljenja. Nakon objave EMA-e da je cjepivo AstraZenece sigurno za korištenje, nastavit će cijepiti stanoništvo tim cjepivom. Premijer Castex izjavio je da će se cijepiti AstraZenecom kako bi dokazao da je sigurno.

Anketa provedena među francuskim stanovništvom pokazala je da ih samo 20 posto vjeruje u sigurnost i učinkovitost AstraZenecinog cjepiva, prenose Vijesti.hr.

Podijeli objavu