Podijeli objavu

Američki ministar obrane Lloyd Austin u nedjelju je doputovao u nenadani posjet Afganistanu, samo nekoliko tjedana prije datuma određenog za završetak povlačenja američkih trupa iz te zemlje, u skladu sa sporazumom između SAD-a i talibana, izvijestio je Pentagon.

Lloyd Austin je razgovarao s predsjednikom Ashrafom Ghanijem samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će biti “teško” povući sve američke trupe do 1. svibnja, a talibani su upozorili Washington da bi mogli nastaviti napade na međunarodne snage ako se rok ne ispoštuje. Istodobno bi vlada u Kabulu željela zadržati američke snage što dulje zbog ključne važnosti zračnih vojnih snaga koje osiguravaju zračni prostor, javlja Hina.

Na kraju razgovora s predsjednikom Ghanijem, ministar Austin nije komentirao datum završetka povlačenja iz sporazuma postignutog s talibanima prošle godine.

– To je domena mojeg šefa, to je odluka koju će donijeti predsjednik Biden kada za to dođe vrijeme, rekao je novinarima.

U Afganistanu je ostalo samo 2500 američkih vojnika. Sjedinjene Države u toj su zemlji vojno intervenirale nakon napada na američki teritorij 11. rujna 2001. godine. Rok za povlačenje vojnika 1. svibnja utvrđen je sporazumom postignutim s talibanima u mandatu bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u veljači 2020.

Neki američki dužnosnici i brojni stručnjaci strahuju da bi Afganistan mogao ući u novi građanski rat i dati al Kaidi novo utočište ako se snage predvođene SAD-om povuku prije postizanja mirovnog sporazuma.

Rusija, Kina, Pakistan i SAD pozvali su u zajedničkoj izjavi u četvrtak na samitu u Moskvi na postizanje političkog rješenja za okončanje desetljetnog rata u razorenom Afganistanu.

U izjavi se pozivaju sukobljene strane u Afganistanu da potpišu mirovni sporazum i uključe se u razgovore kako bi donijeli smjernice za formiranje inkluzivne vlade i postizanje primirja, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu