Podijeli objavu

Više od 30 civila i policajaca ozlijeđeno je u protuvladinim prosvjedima na Tajlandu, objavio je u nedjelju medicinski centar za hitne slučajeve nakon što je policija upotrijebila vodene topove, suzavac i gumene metke kako bi noć ranije rastjerala prosvjed, piše Hina.

Na videu koji je cirkulirao društvenim mrežama moglo se vidjeti kako policija tuče i gazi ljude te druge kako bježe od policije, a neke kako napuštaju svoje motocikle. Drugi video pokazao je kako ljudi traže zaklon od suzavca u restoranu McDonald’sa.

Trinaest policajaca i 20 drugih je ozlijeđeno, objavio je medicinski centar Erawan.

“Naše djelovanje u skladu sa standardima”, kaže policija

Policija je u nedjelju rekla da je njezino djelovanje bilo u skladu s međunarodnim standardima te da je 20 prosvjednika uhićeno zbog kršenja zakona o javnom okupljanju i vrijeđanja monarhije.

“Nasilje je najprije došlo od policije, koja je koristila suzavac i vodene topove prije nego što su prosvjednici išta napravili”, rekla je aktivistica Rukchanok Srinork (27), koja je bila na prosvjedu.

Portreti kralja su uništeni u prosvjedima u subotu navečer, koji su privukli preko 1000 ljudi.

Tajlandski pokret prosvjeda mladih pojavio se prošle godine te predstavlja najveći izazov za vladu premijera Prayutha Chan-oche, umirovljenog generala koji je vojnim udarom prigrabio vlast 2014. godine od izabrane vlade.

Prosvjednici traže reformu monarhije i dokidanje tradicionalnih tabua te smatraju da ustav koji je donesen nakon vojnog puča 2014. godine kralju daje previše ovlasti, donosi Index.hr.

Podijeli objavu