Podijeli objavu

Dvadesetjednogodišnjak je ubio deset osoba u pucnjavi u prehrambenoj trgovini u Coloradu u ponedjeljak, ali njegov motiv ostaje nejasan, priopćile su vlasti u utorak.

Osumnjičeni, kojeg je policija identificirala kao Ahmada Ala Aliwija Alissu iz Arvade u Coloradu, bio je u stabilnom stanju nakon što je zadobio ranu u nozi u sukobu s policajcima koji su reagirali na prodajnom mjestu King Soopers u Boulderu, oko 45 km sjeverozapadno od Denvera, u ponedjeljak popodne.

image

Deset je žrtava njegova napada u dobi od 20 do 65 godina, a imena su im objavljena na konferenciji za novinare u utorak ujutro. To su: Denny Strong (20), Neven Stanišić (23), Rikki Olds, (25), Tralona Bartkowiak (49), Suzanne Fountain (59), Teri Leiker (51), Eric Talley (51), Kevin Mahoney (61), Lynn Murray (62) i Jody Waters (65).

Jedan od ubijenih, Eric Talley (51), bio je policajac i otac sedmero djece koji je nedavno tražio manje opasan posao, navodi se u izjavi njegova oca. Njegovi poznanici odreda kažu da je bio “drag i dobar čovjek kojem je stalo do obitelj i zajednice”.

image

Druga najmlađa žrtva bio je 23-godišnji Srbin Neven Stanišić. Za beogradski “Blic” su iz srpske pravoslavne crkve Jovan Krstitelj u Lakewoodu potvrdili da je Stanišić bio njihov parohijan. On je, prema njihovim riječima, krenuo na posao kada je došlo do pucnjave.

Motiv nepoznat

Vlasti još nisu ponudile mogući motiv za krvoproliće, koje je uslijedilo šest dana nakon što je naoružani napadač krenuo u smrtonosni pohod na području Atlante.

Tijekom pucnjave u ponedjeljak na mjesto događaja došle su stotine policajaca, a prestravljeni kupci i zaposlenici panično su bježali iz trgovine, ističe Hina.

“Srce me danas boli”, rekao je guverner Jared Polis i dodao da ne samo da smo izgubili deset života, već je ovo pravi užas i teror za sve.

image

“Bilo bi preuranjeno za nas da u ovom trenutku donosimo bilo kakve zaključke”, rekao je Michael Schneider, agent zadužen za FBI-jev terenski ured u Denveru, na informativnom sastanku o mogućem motivu ubojstava.

Istražitelji su rekli da su uvjereni da je naoružani čovjek zločin napravio sam.

Zastrašujući prizori

Pokolj je dodan na tragični popis masovnih ubojstava u Coloradu, uključujući masovnu pucnjavu u kinu u Aurori 2012. i divljanje u srednjoj školi Columbine blizu Littletona.

image

Svjedoci u Coloradu opisali su kaotičnu i zastrašujuću scenu u trgovini.

“Bilo je prilično zastrašujuće”, rekao je svjedok Ryan Borowski (37). “Najbrža vatrogasna vježba u kojoj sam ikad bio”, dodao je.

Sarah Moonshadow (42) bila je na blagajni sa svojim punoljetnim sinom Nicholasom kad je počela pucnjava.

image

Moonshadow je rekla da je pokušala pomoći žrtvi koju je vidjela kako leži na pločniku ispred trgovine, ali sin ju je odvukao rekavši joj: “Moramo ići”.

U Washingtonu je tajnica Bijele kuće Jen Psaki na Twitteru napisala da je predsjednik Joe Biden upoznat s pucnjavom.  Nancy Pelosi, demokratska čelnica Zastupničkog doma, rekla je da je ovaj slučaj ponovno naglasio potrebu za strožim zakonima o oružju, koji su zastali u Kongresu usred republikanske oporbe, navodi Jutarnji.hr.

Nakon pucnjave u Coloradu Biden pozvao na strožu kontrolu oružja

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je pozvao na zabranu jurišnog oružja i strože mjere kontrole oružja, našavši se u poznatoj ulozi tješitelja traumatizirane nacije nakon masovne pucnjave u kojoj je 10 osoba u Coloradu izgubilo život.

“Ne moram čekati nijednu minutu, a kamoli sat, da donesem zdravorazumske mjere koje će u budućnosti spasiti živote”, rekao je Biden dodavši da “možemo zabraniti jurišno oružje”.

“Ovo nije i ne bi trebalo biti stranačko pitanje”, izjavio je u Bijeloj kući. “To je američko pitanje koje će spasiti živote, američke živote. Moramo djelovati.”

“Možemo zabraniti jurišno oružje i oružje sa spremnicima velikog kapaciteta.”

Biden je govorio prije nego što je iz Washingtona otputovao za Columbus u Ohiju, gdje će obilježiti 11. godišnjicu potpisivanja zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, poznatom kao Obamacare.

Masovna pucnjava u Boulderu dogodila se nakon prošlotjednog napada i osam ubijenih u salonu za masažu u Atlanti, zbog čega je skrenuta pažnja na nasilje prouzročeno posjedovanjem oružja u SAD-u.

Zastave na Bijeloj kući bile su spuštene na pola koplja u ponedjeljak u znak sjećanja na žrtve pucnjave u Atlanti. Ponovno su izvješene na nekoliko sati u utorak ujutro, prije nego što su ponovno spuštene kako bi obilježile ubojstva u Boulderu.

Biden, čiji je osobni život obilježen gubitkom prve supruge i dvoje djece, ponudio je sućut obiteljima žrtava, rekavši da su on i njegova supruga Jill shrvani ubojstvima.

Biden je proteklih tjedana promovirao paket mjera pomoći za one pogođene koronavirusom, dok se bavio i porastom migranata uz američku južnu granicu s Meksikom.

Sada se njegova dvomjesečna administracija suočava s pritiskom da održi obećanja po pitanju regulative oružja.

Bilo kakav pokušaj SAD-a da se približi strožoj kontroli oružja povijesno se pokazao teškim, s obzirom na to da se demokrati slažu s odlukom, a republikanci joj se protive.

Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, ACA, postignuće je bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame iz 2010. godine, kojemu je Biden bio potpredsjednik. Taj je zakon preživio opetovane napade republikanaca, u Kapitolu i na sudovima. Pod Bidenom se zakon nastavlja širiti.

Oko 28 milijuna Amerikanaca je bez zdravstvenog osiguranja, dok ih je 2010. godine kad je usvojen taj zakon bilo 46,5 milijuna, pokazuju posljednji savezni podaci.

Podijeli objavu