Podijeli objavu

Tvrtke Ericsson Nikola Tesla i In2 odbacile su u petak tvrdnje da imaju ikakve veze s platformom CijepiSe, ustvrdivši da samo imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva o suradnji na Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu eNaručivanje, javlja Hina.

Ericsson Nikola Tesla nije sudjelovao u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr, niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice, objavila je tvrtka na svojim stranicama.

Ericsson Nikola Tesla trenutno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio tog ugovora.

Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr, poručuju iz tvrtke.

Stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje, za čije je za izgradnju i održavanje zadužen IN2, kao dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju CEZIH-a, priopćili su iz IN2.

Na temelju ugovora za održavanje i nadogradnju CEZIH-a, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv covida-19.

Svoju ulogu u tom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno, kaže se u priopćenju.

Telegram: Ministarstvo nije htjelo otkriti tko je izradio platformu CijepiSe

Telegram je u četvrtak objavio da Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti tko je izradio platformu CijepiSe, za koju je korištena besplatna platforma WordPress. te da su to otkrili po kodu tvrtke Cuspis.

Ta je tvrtka od 2018. godine, otkad je na mjesto pomoćnika, a zatim ministra došao Vili Beroš, po javno dostupnim podacima iz državne riznice primila oko 14 milijuna kuna, a od 2013. godine do 2018. nije imala doznaka, ističe Telegram.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane “kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH), potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave”.

Komponente platforme CijepiSe naručene su iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora, priopćilo je Ministarstvo

Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti, koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,467.515 kuna.

Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna, koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe.

Ministarstvo ističe da je svaki plan nabave, kao i registar ugovora, javno dostupan na stranici Ministarstva pod kategorijom Pristup informacijama – Javna nabava, te da se angažiranje dobavljača za platformu CijepiSe provodilo transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, donosi N1.

Podijeli objavu