Podijeli objavu

Nakon što je maloljetnik jučer napao troje djelatnika CZSS-a Split, doznajemo da su zbog uznemirene korisnice policiju morali zvati i u Centru za socijalnu skrb Đakovo. I dok Vlada oštro osuđuje napade, Sindikat djelatnika socijalne skrbi zahtijeva dodatnu zaštitu i sigurnost.

Troje radnika splitskog Centra za socijalnu skrb još je u šoku zbog napada koji su doživjeli na terenu u Kaštelima.

– Oni, nažalost, nisu bili sposobni doći raditi, ostali su kod kuće, pod liječničkim su nadzorom. Drže se, ali nije to baš, trauma je velika, psihička. Predmet je preuzeo stručni tim Centra za socijalnu skrb Split tako da se oni neće više baviti tim predmetom, rekao je Ante Bjažević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split.

I dok je u Kaštelima trajao napad, dramu su proživljavali i u Centru za socijalnu skrb Đakovo čiji su djelatnici već duboko traumatizirani zbog ubojstva kolega prije 2 godine.

– U Centar je došla gospođa koja je bila u postupku dvije godine, vikala je, bila uznemirena. Nisu je djelatnici mogli smiriti nego su morali zvati policiju i hitnu pomoć, kaže Danijela Butković, Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije.

Napadi eskaliraju, upozorava Sidikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Medijski linč ih, kažu, boli, no realnu prijetnju predstavljaju korisnici koji takve napise doživljavaju kao dozvolu za napad.

– Imamo informacije da su u više centara napadnuti socijalni radnici, da su i njihove obitelji izložene prijetnjama, radnici dolaze s grčem na posao, ističe Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

– Svi su u strahu, svi djelatnici CZSS u Hrvatskoj su u strahu, kaže Bjažević.

Vlada čini sve da ih zaštiti, poručuje premijer.

– Neki dan u Ivanić-Gradu da nije bilo zaštitarke koja je bila tamo, pitanje je kako bi onaj napad bio završio, to se sjećate. Prema tome oni moraju imati zaštitu, to je važna profesija. Mi smo njih učinili promjenama Zakona službenim osobama i povećali smo plaće, rekao je premijer Andrej Plenković.

Iako centri danas imaju detektore metala i zaštitarsku službu, djelatnici su i dalje nezaštićeni na terenu.

– Tražimo veću suradnju s policijom, dakle izlazak na rizične terene u suradnji s policijom, poručila je Dimić.

Svjesni su toga i u resornom ministarstvu te najavljuju da će se to promijeniti novim akcijskim planom.

– Upravo zbog međuresorne suradnje ili nekada slabije suradnje dolazi do ovakvih teškoća na kakve nailazimo i danas, ustvrdila je Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Sada je ključno spustiti tenzije i što prije vratiti povjerenje u sustav, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu