Podijeli objavu

Japanski premijer Yoshihide Suga zatražio je od američke farmaceutske tvrtke Pfizer dodatne doze cjepiva protiv covida-19, izvijestili su mediji.

Suga je to zatražio na virtualnom sastanku s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlaom, posljednjeg dana trodnevne posjete Washingtonu, gdje se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, potvrdio je Pfizer Reutersu.

Japanske novine Nikkei ranije su izvijestile, pozivajući se na japanske dužnosnike da je Suga tražio dodatne doze Pfizera, jedinog cjepiva kojeg je Japan dosad odobrio, javlja Hina.

Japan je tek u ponedjeljak počeo cijepiti oko 36 milijuna ljudi starijih od 65 godina nakon što je 17. veljače krenula kampanja cijepljenja zdravstvenih djelatnika.

Ograničene zalihe

Neki stručnjaci upozoravaju da opća populacija, zbog ograničenih zaliha neće imati pristup cjepivu sve do kasnog ljeta ili čak zime.

Dosad je u Japanu samo 0.9 posto stanovništva primilo prvu dozu cjepiva, u usporedbi s 2.5 posto u Južnoj Koreji i 48 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Japanski premijer i američki predsjednik dogovorili su da će dvije zemlje zajedno raditi na tome da regija dobije pristup cjepivima u pandemiji koronavirusa.

Šef Olimpijskih igara rekao je u petak da je Japan predan održavanju sigurnih Igara ovog ljeta nakon što je porast zaraza potaknuo nove pozive za novom odgodom ili otkazivanjem, donosi Index.hr.

Podijeli objavu