Podijeli objavu

Austrija će koristiti rusko cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa tek kad ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), izjavio je u ponedjeljak austrijski kancelar Sebastian Kurz u jeku rastuće frustracije javnosti zbog brzine cijepljenja, javlja Hina.

Austrija je pregovarala s Rusijom o kupnji milijun doza tog cjepiva i Kurz je rekao 31. ožujka da će sljedeći tjedan vjerojatno naručiti to cjepivo. Međutim, ta narudžba još nije objavljena.

Kurz je nedavno izbjegao odgovoriti hoće li njegova zemlja čekati odobrenje EMA-e za to cjepivo, koje od zemalja Europske unije zasad koristi samo Mađarska. EMA je počela evaluaciju Sputnjika V.

– Nadamo se da će ga EMA brzo odobriti jer nam svaka dodatna doza cjepiva pomaže da spasimo živote, rekao je Kurz dodavši da su njegovi konzervativci i njihov koalicijski partner, Zeleni, pristali naručiti cjepivo. Kurzov glasnogovornik potvrdio je da to znači da će cjepivo biti korišteno tek kad ga EMA odobri.

Učinkovitost Sputnjika V, koji se daje u dvije doze, prvotno je naišla na nepovjerenje dijela zapadnih znanstvenika nakon što ga je Rusija odobrila u kolovozu prošle godine a da nije čekala rezultate punih kliničkih ispitivanja.

Međutim, znanstvenici su rekli da je gotovo 92% učinkovito protiv covida-19, na temelju recenziranih rezultata ispitivanja u kasnoj fazi objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet u veljači.

Mnogi europski dužnosnici i dalje su skeptični glede namjera Rusije jer im nije jasno kako ga izvozi u desetke zemalja a većinu svog stanovništva još nije cijepila.

Samo dvije članice EU-a, Mađarska i Slovačka, naručile su Sputnjik V a samo ga Mađarska koristi. To je pitanje toliko kontroverzno u Slovačkoj da je izazvalo političku krizu koja je dovela do ostavke premijera Igora Matoviča, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu