Podijeli objavu

Unatoč žestokoj reakciji najvećeg dijela nogometnog svijeta, najbogatiji klubovi svijeta nisu pokolebani i odlučili su kreirati svoju ligu u kojoj će postati još bogatiji. Iako su reagirali i UEFA, nogometni savezi, brojni legendarni nogometaši i treneri osuđujući ovu odluku, Superliga ipak ide.

Potvrđeno je 12 klubova osnivača, stalnih članova, kojima će biti u stalnom članstvu pridružena još tri, a tko će to biti, nije naznačeno. Ta tri mjesta čuvala su se za PSG, Bayern i Borussiju Dortmund, ali oni su odbili sudjelovanje pa je tako sigurno 12 klubova i to Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

Što to znači? Zaboravite da ćete ove klubove gledati u Ligi prvaka, oni imaju svoju ligu koja će biti u središtu njihovog djelovanja.

Izabran je i predsjednik Superlige, bit će to Florentino Perez, predsjednik madridskog Reala koji je bio i jedan od pokretača ideje novog natjecanja.

“Želimo ponoviti da ćemo – UEFA, engleski FA, Španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, Talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost. Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije”, poručeno je ranije iz Uefe.

UEFA najavljuje suspenzije svih klubova koji bi pristupili Superligi, klubovi bi dobili zabranu sudjelovati u svim natjecanjima pod okriljem Uefe, kao i u nacionalnim ligama, a igračima se prijeti dodatnom zabranom nastupanja i za reprezentacije.

Nema nikakve sumnje kako je ovo velika prekretnica u povijesti nogometa. Ideja je da u Superligi nastupa 20 klubova podijeljenih u dvije skupine nakon čega bi po četiri najbolja išla u četvrtfinale. Novac koji se vrti je ogroman, za početak će klubovi osnivači između sebe podijeliti tri i pol milijarde eura, a očekuje se da će u fondu biti i do deset milijardi eura.

Bogati klubovi bit će još bogatiji, moćniji i potpuno nedodirljivi. 12 klubova osnivača odmah je istupilo iz ECA-e, Europske klupske asocijacije i tek najavljuju razgovore i pregovore s Uefom i Fifom oko svog projekta, donosi Sportnet.rtl.hr.

Nakon ove nedjelje u europskom nogometu više ništa neće biti isto, ma kako god se ovo rasplelo.

 

Podijeli objavu