Podijeli objavu

Itrener Leedsa Marcelo Bielsa je oštro stao na stranu protiv Superlige, ali je i poručio da ovo nije nikakvo iznenađenje. Prema njemu, ovo je samo kulminacija procesa koji se dugo događaju u nogometu, ali i životu.

“Naravno da će ovo nauditi nogometu, ne bi to trebalo iznenaditi nikoga od nas. Jači i moćniji klubovi misle da imaju najviše utjecaja i generiraju najviše zarade u nogometu. Kad se vode tom logikom u kojoj ostatak ekipa više nije potreban, onda zaborave na ostale i svoju privilegiju koriste u svoju korist.”

Bielsa smatra da se ovo moglo predvidjeti i da je zapravo krivica na organizacijama i strukturama koje su trebale spriječiti da se ovako nešto ne dogodi.

“Postoje strukture koje su trebale postaviti granice na ponašanje i ekscese velikih klubova, to je bilo neizbježno. Organizacije su ovo mogle predvidjeti i izbjeći. Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi jer se događa u svim sferama života, bogati postaju sve bogatiji nauštrb siromašnih. Naravno da postoje drukčiji klubovi, neki važniji od drugih, ali bi trebali biti svjesni potreba jedni drugih”, kazao je i nastavio.

“No, nogomet ima kut gledanja koji je sve više komercijalan, prirodno je da u svijetu biznisa, gledajući na ekonomski aspekt, oni traže većinu kolača. Nogomet pripada svima, čak i kad postoje vlasnici, pravi vlasnici su oni koji vole taj grb i bez njih bo nogomet nestao.”

Svoju zabrinutost je izrazio i Jürgen Klopp kao trener jednog od tih 12 klubova, a Bielsa je na istoj strani kao i Nijemac.

“Odgovornost je na onima koji su odgovorni za te strukture. Strukture moraju postojati kako se ovo ne bi dogodilo. Ovo će stvoriti veliku polemiku i vidjet ćemo tko će stati na stranu navijača. Zaštita navijača je najvažnija stvar ovdje, oni kao gledatelji promatraju nešto što stvara velike emocije, a sad je važna samo ekonomija”, zaključio je Bielsa.

Izvor: Sportnet.rtl.hr

Podijeli objavu