Podijeli objavu

Na zagrebački Županijski sud stigla je molba kojom bivši trener Dinama Zoran Mamić traži da u Bosni i Hercegovini odsluži zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba, doznaje se na sudu.

Zoran Mamić je putem odvjetnika poslao molbu iz BiH, gdje se već gotovo tri godine nalazi njegov brat Zdravko koji je zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama dobio 6,5 godina zatvora.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora.

Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, no očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

U slučaju da sud utvrdi da nema uvjeta da se za kazna zatvora preuzme, odnosno ustupi BiH onda će se provesti daljnji postupak sukladno hrvatskom zakonu. Ako, pak, odluči ustupiti predmet onda će sud preko Ministarstva pravosuđa proslijediti dokumentaciju nadležnom pravosudnom tijelu u BiH.

Na pitanje je li se Mamićev odlazak u susjednu državu mogao osigurati mjerama opreza Devčić je kazao da je svaki postupak individualan.

Mamićev odlazak u Bosnu i Hercegovinu čije ima državljanstvo užarilo je liniju između Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda na pitanju je li Mamiću trebalo odrediti mjere opreza i postoji li za to procesno utemeljenje.

Vrhovni sud: Nije posao državnog tajnika tumačiti kakva je sudska odluka mogla biti

Na jučerašnje izjave državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Jure Martinovića RTL-u da je “teoretski … i procesno pravno bilo moguće” da Vrhovni sud prilikom donošenja odluke o žalbi na prvostupanjsku presudu izrekne mjere opreza u utorak je reagirao Vrhovni sud, upozorivši da nije posao državnog tajnika tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti.

“Prema Zakonu o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske ‘teoretski i procesno pravno’ ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud”, ustvrdio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud smatra da bi takvo postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu, a osim toga upozorava da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti.

“Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne”, zaključio je Vrhovni sud.

Ministarstvo pravosuđa jučer je izvijestilo da je Zakonom o kaznenom postupku propisana mogućnost izricanja mjere opreza koje predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku te da mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za teška kaznena djela.

Najavili su da će nakon što zaprime “odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju”, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.

Ističu da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Mamić tvrdi da nije u bijegu

Zoran Mamić od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

U priopćenju koje je jučer poslao iz BiH naveo je da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin. Dodao je da je o želji da kaznu služi u BiH obavijestio Županijski sud u Zagrebu koji mu je 26. travnja trebao odrediti gdje će ići u zatvor, ali i Ministarstvu pravde BiH.

Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, prenosi Dnevnik.ba.

Podijeli objavu