Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno tek nešto više od 700 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je ponovno zabilježen i velik broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom jer je preminulo 86 osoba, ističe Hina.

Od ponedjeljka je provedeno približno četiri tisuće testiranja, a zaraza je potvrđena kod 722 osobe i ta brojka potvrđuje kako se širenje zaraze u BiH usporava nakon što je, potkraj ožujka i početkom travnja, dosegnut vrhunac trećeg vala u kojemu je dnevno bilo i više od dvije tisuće novozaraženih.

Iako je sve manje novooboljelih, u BiH se nastavlja bilježiti iznimno velika stopa smrtnosti među zaraženima. U toj je zemlji, koja ima 3,5 milijuna stanovnika, od izbijanja pandemije do sad potvrđeno nešto više od 191 tisuće slučajeva zaraze, a umrlo je 7950 osoba s dijagnozom covid-19.

BiH i dalje ima velikih problema s nabavkom cjepiva te još nije uspjela cijepiti niti prioritetne skupine poput osoba starijih od 75 godina.

Od 1,23 milijuna doza naručenih kroz mehanizam COVAX, BiH je dosad dobila tek oko 50 tisuća, a iduća isporuka od oko 100 tisuća doza sad je najavljena za kraj travnja.

Austrija je u utorak najavila kako će kroz mehanizam pomoći ustanovljen unutar Europske unije BiH do kraja ljeta dobiti 214 tisuća doza cjepiva iz kontigenta od oko 600 tisuća koji je namijenjen zapadnom Balkanu.

Dosad je kroz razne donacije u BiH ukupno stiglo oko 150.000 doza, računajući tu i manji kontingent cjepiva kojega je Republika Srpska nabavila u Rusiji, navodi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu