Podijeli objavu

Walter Mondale, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja 20. stoljeća, koji je obnašao dužnost američkog potpredsjednika u administraciji Jimmyja Cartera i pretrpio težak poraz na predsjedničkim izborima od Ronalda Reagana 1984., umro je u ponedjeljak u dobi od 93 godine, javljaju mediji.

Mondale, prvi predsjednički kandidat jedne od dviju vodećih američkih stranaka koji je izabrao ženu za dužnost potpredsjednice, umro je u Minneapolisu, rekao je predstavnik obitelji a prenosi Axios.

Poznat pod nadimkom “Fritz,” Mondale je vjerovao u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese farmera i radnika kao američki senator i zatim potpredsjednik za vrijeme Carterovog problematičnog predsjedničkog mandata od 1977. do 1981. Također je obnašao dužnost američkog veleposlanika u Japanu od 1993. do 1996. pod Billom Clintonom, ističe Hina.

Mondale je bio kandidat demokrata 1984. protiv Reagana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz New Yorka,  Geraldine Ferraro, kao kandidatkinju za potpredsjednicu.

Međutim, Mondale je pretrpio teški poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsjedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.

Mondale je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsjednikom 1976. kad je Carter pobijedio republikanca Geralda Forda, koji je došao na dužnost predsjednika nakon Nixonove ostavke 1974. zbog afere Watergate, donosi Tportal.hr.

Podijeli objavu